Dünya

Avrupa Birliği, Güney Avrupa ülkelerine yangın söndürme uçağı alacak

Uçakların 2027'den önce hazır olamayacağı belirtildi

29 Temmuz 2023 12:21

T24 Dış Haberler

Avrupa Komisyonu, Güney Avrupa ülkelerine yangınlarla mücadele etmesi için 12 adet yeni yangın söndürme uçağı alacağını açıkladı. Uçakların tamamen AB tarafından finanse edileceği fakat Hırvatistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya’da konuşlandırılacağı ve yasal olarak bu ülkelere ait olacağı belirtildi.

Euronews’a konuşan, Avrupa Komisyonu’nun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, yeni normal haline gelen yoğun yangınlara müdahale edebilmek için “rescEU” yangın söndürme filosunu güçlendireceklerini ifade etti.

Yeni uçakların 2027 sezonundan önce temin edilemeyeceği kaydedildi.

Öte yandan, Akdeniz ve Kuzey Afrika’da binlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve en az 40 kişinin hayatını kaybettiği orman yangınları, bu bölgelerde hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Avrupa Birliği sınırları içerisinde toplamda 180 bin hektardan fazla alanın yandığı belirtilen haberde, bunun son 20 yıllık ortalamanın yüzde 29 üzerinde olduğu ifade edildi. Yunanistan’da ise bu yıl yanan arazinin, ortalamanın yüzde 83 üzerinde olduğu aktarıldı.

Orman yangınlarındaki hızlı artışın ilerleyen zamanlarda devam etmesi ihtimali üzerine, Birlik genelinde çalışacak bir AB yangınla mücadele hizmeti için Lenarcic, bunun üye devletlere bağlı olduğunu söyledi.