Gündem

Av hayvanları koleksiyonu basılmıştı; Ali Haydar Üstay Doğal Hayatı Koruma Vakfı kurucusuymuş!

21 Mart 2024 07:52

İş insanı Ali Haydar Üstay’ın 27 yıl önce açtığı "Durusu Park Müzesi" kaçak olduğu ve nesli tükenen dondurulmuş hayvan ölüleri bulundurduğu için polis tarafından basıldı. Av merakıyla bilinen Üstay, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) kurucusu çıktı.

İş insanı Ali Haydar Üstay’ın 1997 yılında kurduğu "Üstay Durusu Park Yaban Hayatı Müzesi"ne ve evine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri adeta "baskın" düzenledi. Oysa basılan müze 27 yıldır açıktı ve dün sabah sanki kaçakçılık ürünüymüş gibi "ele geçirildiği" açıklanan 405 tahnit edilmiş (doldurulmuş) hayvan ölüsü yıllardır sergileniyordu.

10haber'den Caner Polat'ın haberine göre; Üstay çeşitli röportajlarında uzun zamandan beri avlandığını, yakınlarına bunları göstermek için de 1997’de bu müzeyi kurduğunu anlatıyor. YouTube’da müzeyi tanıtan çok sayıda video var. Videolarda müzeyi tanıtan kişiler isteyen herkesin burayı ücretsiz ziyaret edebileceğini anlatıyor.

TIKLAYIN | İstanbul'da piyasa değeri 75 milyon lira olan dondurulmuş hayvan ele geçirildi

İnternette kısa bir arama yapıldığında müzeye okul gezileri düzenlendiği görülüyor. Üstay ise gözaltına alındıktan sonra kendisini "yakınlarım gezsin diye açtım" diye savundu.

Av merakıyla bilinen, hatta bununla ilgili müze kurup bir de kitap yazan Ali Haydar Üstay WWF’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Türkiye şubesinin kurucularından biri.

WWF’nin 2020 yılı faaliyet raporunun girişinde yer alan ‘Mütevelli Heyeti’ başlığının altındaki ‘Kurucu Gerçek Kişiler’ arasında Ali Haydar Üstay’ın adı da var.