Dünya

Atina'dan dayanışma ve yardım mesajları: “Tüm gücümüzü Türkiye’nin yardımına tahsis etmeliyiz”

Erdoğan ve Miçotakis, Mart ayından bu yana ilk kez görüştü

06 Şubat 2023 18:13

ATİNA-

Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterini Sakkelaropopoulou başta olmak üzere, Başbakan Kiryakos Miçotakis, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ana muhalefet lideri Aleksis Çipras ve tüm büyük siyasi partilerle Atina Başpiskopos’u İeronimos   depremzedelere dayanışma ve yardım mesajları yayınlandı.

Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2022'nin Mart ayından bu yana ilk kez telefonda görüştü.

Miçotakis, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra TV kanallarının canlı yayınında, Türkiye’deki can alıcı depremlerden duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi ve bir C-130 tipi nakliye uçağıyla Yunan itfaiye birimi EMAK’tan 21 kurtarma komandosu, 2 enkaz kurtarma köpeği, 5 doktor ve Deprem Dairesi Başkanı sismolog Efthmios Lekkas’ın Türkiye’ye gönderildiğini açıkladı.

“Tüm gücümüzü Türkiye’nin yardımına tahsis etmeliyiz” diyen Miçotakis, Türkiye’nin talebi halinde Türkiye’ye ilaç, çadır, battaniye ve sağlık ekiplerinin gönderileceğini sözlerine ekledi.

Yunan Dışişleri Bakanı Dendias’ın da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla arayarak taziyelerini bildirdiği açıklandı.

Yunan yayın organları ise Türkiye’deki depremlere geniş yer ayırdı ve depremzedelere yardım kampanyaları başlatılacağından söz etti.

Bunların arasında Yunan Özel Okullar Birliği, Türk Özel Okullar Birliği ile temasa geçildiğini ve depremzedelere ulaştırmak amacıyla öğrencilerin yardım kampanyalarına başlatıldığını açıkladı.

Erdoğan ve Miçotakis, Mart'tan bu yana ilk kez görüştü

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ayrıca, Twitter hesabı üzerinden: “Az önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüştüm. Kendisine Yunan halkının ve hükümetimizin depremlerin yol açtığı can kayıpları için derin üzüntülerimizi ve taziyelerimizi dile getirdim. Ayrıca Yunanistan’ın gerekli bütün yardımları sağlamaya hazır olduğu konusundaki niyetimizi yineledim.” mesajını yayınladı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterina Sakkelaropoulou da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüştüğünü ve “Depremlerde yaşamını yitirenlere taziyelerini ve yaralılara acil şifalar dileğinde bulunduğu gibi; Yunan halkının Türk halkına duyduğu dayanışma duygularının yanı sıra Yunanistan’ın her türlü yardımı göndermeye hazır olduğunu” bildirdiğini açıkladı.