Eğitim

Atatürk ve Cumhuriyet müfredattan çıkarıldı iddialarına Milli Eğitim Bakanı Tekin'den yanıt: Büyük İftira!

"Sayısal olarak da içerik olarak da bir konunun, ünitenin çıkarılması söz konusu değil"

17 Mayıs 2024 11:27

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatta Atatürk ve Cumhuriyet içeriğinin azaltıldığı iddialarına "büyük bir iftira" olarak yanıt verdi ve temel matematik eğitiminin güçlendirildiğine vurgu yaptı. Tekin, "Geçen hafta sendika temsilcilerine ve STK'lara müfredatı gösterdim. 'Neye göre bunu söylüyorsunuz?' diye sordum. 'Tam okumadım ama herkes böyle diyor,' dediler. Bu çok büyük bir iftira" ifadelerini kullandı.

Bakan Tekin, müfredatta Atatürk ve Cumhuriyet ile ilgili öğrencilerin kazanması gereken her şeyin mevcut olduğunu belirtirken, "Sayısal olarak da içerik olarak da bir konunun, ünitenin çıkarılması söz konusu değil" dedi. Tekin, müfredatın yeniden düzenlenmesiyle ilgili, "12 yıllık süreç içinde tekrarlanan bilgiler, sadece Atatürk'le ilgili değil, başka konularda da tekrar üniteler çıkarılmış, yeri değişmiş olabilir. Çünkü 1'den 12'ye kadar bilgiler birbirini tamamlayacak şekilde sıralandı" şeklinde konuştu.

Ayrıca matematik dersiyle ilgili yapılan değişikliklere değinen Tekin, "Mevcut müfredatımızı 11 OECD ülkesiyle karşılaştırdık. Fen lisesi ileri matematik dersini seçtiği zaman integrali okuyacak. Ancak meslek lisesinde okuyanı ya da hukuk okuyacak öğrenciyi, spor, müzik lisesindeki genci integralle niye zorlayalım? Temel matematiği iyi öğreteceğiz" diye ekledi.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in aktardığına göre, atanamayan öğretmenlerin durumuna da değinen Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin eleştirilere, "Mümkün olduğunca okullarımızda öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltmaya çalışıyoruz. Bunun için de olabildiğince fazla öğretmen almaya çalışıyoruz. Ancak Türkiye realitesi var, fazla öğretmen istihdam etmemin de anlamı yok. İhtiyacımız kadar öğretmen atayacağız" şeklinde yanıt verdi.

Öğretmenlik mesleğine yönelik tavsiyelerde de bulunan Tekin, "Bizim eğitim öğretim sistemi içinde atanacak öğretmen sayısı yıllık 6-8 bin bandında devam edecek. Öğrenciler tercihlerini buna göre yapsınlar" dedi ve velilere de mesaj gönderdi: "Velilerimizden öğretmenlerimize öğretmenlik öğretmemelerini, öğretmenlerimizin mesleklerinin bilincinde olduklarını, sınıf ortamını ve seviyesini en iyi onların bildiğini unutmamalarını istiyorum."