Gündem

Ataköy'de deprem toplanma alanına rezidans inşaatı

Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu

10 Nisan 2023 15:37

İstanbul Ataköy'de AFAD'ın internet sitesinde deprem toplanma alanı olarak gösterilen arazi TOKİ tarafından satıldı. Araziye rezidans yapmak isteyen arazi sahibi budama gerekçesiyle ağaçları kesti.

Evrensel'den Özlem Songül Abayoğlu'nun haberine göre, İstanbul Ataköy 1. Kısım'da yeşil alan ve deprem toplanma bölgesi olarak kullanılan 564 ada, 14 parselle ilgili yapılması planlanan inşaata mahalle halkı tepkili. Ataköy'ün durumunu Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kaynar anlattı.  

Araziyi büyütüp sattılar 

Öncesinde bu bölgenin TOKİ'ye ait olduğunu ve TOKİ'nin bu alanı Albatros isimli şirketin sahibine sattığını anlatan Kaynar, "Buraya daha önce otel yapmak istediler. Davayı kazandık ve yapamadılar. Şimdi de rezidans yapma niyetindeler" ifadelerini kullandı.

Kaynar, ilk parselasyonda arazinin şimdikinden daha küçük olduğunu ancak daha sonra belediyenin fen işlerinin hazırladığı raporda 14. parselle ilgili yüz ölçümünün iki katına çıkarılarak 2650 metrekareyi bulduğu bilgisini verdi. Belediyenin inşaata izin verdiğine dair bir belge olmasa bile 'ağaçları budama' adı altında tüm ağaçların kesilmesine göz yumduğuna dikkat çeken Kaynar, "Bizim derdimiz buranın yeşil kalması. Ağaçları kestiler ama tekrar yeşertiriz. Depremin de en önemli gündemimiz olduğu bir dönemde yapılan bu yapılaşma, şehircilik ilkelerine, mülkiyet hakkına ve kamu yararına aykırı" şeklinde konuştu. 

İnşaatın mahalle halkının yaşam kalitesini etkilediğinin de altını çizen Kaynar, "Bizim yolumuzun yarısını kapatmışlar, diğer tarafta yol bile kalmamış. Kendi diktiğimiz ağaçlar bile kökünden kesildi. Üstelik Ataköy 1. Kısım'ın planlaması yapılırken yeşil alanları korumaya özen gösterilmişti. AFAD'ın sayfasında o arazi, deprem toplanma alanı olarak görülüyordu. Yok etmeye çalışıyorlar ama sonuna kadar direneceğiz" dedi.