Ekonomi

Asya'nın en zengin insanı, bir haftadan kısa sürede 100 milyar dolar kaybetti

Adani, iddiaları reddetmeye devam ederken hedefin yükselmekte olan Hindistan olduğunu öne sürüyor

02 Şubat 2023 15:28

Geçen haftaya kadar dünyanın en zengin üçüncü insanı ve Asya'nın en zengin insanı sıfatlarını elinde tutan Gautam Adani'nin şirketlerinin değerinin, bir haftadan kısa sürede 100 milyar dolar eridiği öne sürüldü.

Adani, en zengin Asyalı unvanını kaybetmesinin yanında artık dünyanın en zengin 10 insanı arasında da yer almıyor. Ancak Adani, Hindistan'ın en zenginini unvanını koruyor. Adani'nin kişisel serveti 50 milyar dolar eridi.

100 sayfalık bir rapor

Her şey, ABD merkezli Hindenburg Research şirketinin 25 Ocak'ta Adani'nin şirketleri hakkındaki 100 sayfalık raporuyla başladı. Raporda, Adani'nin şirketleri için sahtecilik, hisse senedi manipülasyonu ve kara para aklama gibi suçlamalar yöneltildi.

Adani Group, suçlamaları kabul etmeyip 413 sayfalık bir raporla yanıt vermesine rağmen Gautam Adani'nin 7 şirketinin hisseleri hızla düşmeye devam etti. Adani, hedefin yalnızca kendisi değil hızla yükselmekte olan Hindistan olduğunu söyleyecek kadar ileri gitti. 

Adani'nin ülkedeki birçok liman ve havalimanına sahip olduğu ve bu sayede zengin olduğu belirtiliyor. 

Başbakan'a yakın bir isim iddiaları 

Birçokları, Adani'nin Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye yakın bir isim olduğunu ve Adani'nin yükselişinin Başbakan'dan ayrı değerlendirilemeyeceğini ileri sürüyor. New York Times'a göre Gautam Adani'yi eleştirenler işadamının Modi ile yakınlığı olmasaydı bunların hiçbirini başaramayacağını savunuyor. 

Adani Group'un Modi döneminde devletten çok büyük ihaleleri kolayca aldığı ve bazı ihalelerde şartların Adani lehine baştan yazıldığı ileri sürülüyor. Adani ise özel bir muameleye tabi olduğu iddialarını reddederek şirketinin kökenlerinin 1980'lerdeki ticari serbestleşmeye dayandığını savunuyor.

Nikkei Asia'da yer alan habere göre, Hindistan'da muhalefet, Adani'nin şirketlerinin hisselerinde yaşanan hızlı gerileme için soruşturma açılmasını talep ediyor. 

Adani'nin serveti 2022'de hızla yükselmiş ve Asyalı iş insanı, dünyanın en zengin üç insanı arasında kendine yer bulmuştu.