Gündem

‘Askeralma Kanun Teklifi’ yarın Meclis'te görüşülecek

CHP ve İyi Parti itirazlarını içeren düzenlemeleri sunacak, HDP de görüşmeler sırasında değişiklik önergeleri verecek

10 Haziran 2019 14:20

Hülya Karabağlı

AKP, 65 maddelik torba düzenleme içerisinde, ‘Cumhurbaşkanı'na askerlikten muafiyet tanıma yetkisi’, 130 bin kişinin terhis edilmesiyle ‘beka’ tartışması ve bedeli askerlik ücreti ile muhalefetin itirazlarının düğümlendiği ‘Askeralma Kanun Teklifini’ yarın Meclis Genel Kurulu’na getiriyor. AKP Grup Başkanı Naci Bostancı,  Mili Savunma Bakanlığı’ndan da bir problem görülmediğine ilişkin görüşe dikkat çekerek teklif görüşmelerinin yarın Genel Kurul da başlayacağını söyledi. Temelde teklife karşı olmadıklarını belirten MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, bazı konularda görüş alışverişi yapacaklarını belirtti. Cumhur ittifakının dışında muhalefet partileri CHP,  İyi Parti, iktidar gurubuna itirazlarını içeren düzenlemeleri sunuyor. HDP de teklif görülmeleri sırasında değişiklik istemiyle bazı maddelere ilişkin önerge verecek.

Bostancı: Defalarca sorduk hiçbir problem yok

 AKP Grup Başkanı  Naci Bostancı, T24’ün  teklife ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kimse asker değil, askeriyenin içini biz bilemeyiz. Milli Savunma Bakanlığı kurum olarak bu planlamaları yapar ve  o çerçevede  değerlendirir. Benim kendi kendime öyle mi şöyle mi oluyor diye akıl yürütmemin bir anlamı yok. Eğer kurum diyorsa ki; herhangi bir problem yok biz her türlü planlamayı yapmak durumundayız. Dolayısıyla biz burada bir problem öngörmüyoruz, çünkü defalarca sorduk hiçbir problem yok. Benim savunma bakanlığı adına bir dakika öyle diyorsun  ama bu bakayım nerede ne var deme durumu olabilir mi? O da der ki ben Meclise bir bakayım ne yapıyorsunuz orada deme durumu var mı? Kurumların değerlendirmelerin esas almak lazım.”

CHP ve  İyi Parti itirazlarını iktidar gurubuna iletecek. Teklifin, Cumhurbaşkanına askerlikten muaf  tutuma yetkisi veren 45. Madde, bedelli askerlik için öngörülen ücretin düşürülmesi ya da gelir durumuna göre kademelendirilmesi  gibi öneriler dikkat çekiyor. HDP, görüşmeler sırasında değişiklik önergeleri verecek.