Sağlık

Aşırı sıcaklarda sıvı kaybı yaşamamak için beş öneri

Dünyanın dört bir yanında aşırı sıcaklar alarm verici dereceye ulaştı

18 Temmuz 2022 10:28

T24 Dış Haberler

Dünyanın dört bir yanında yaz mevsimi, beraberinde mevsim normallerinin üzerinde aşırı sıcak dalgalarını da getirdi. Uzmanlar, aşırı sıcakların sağlığa olumsuz etkilerine karşı sağlıklı ve güvende kalmak için bol sıvı tüketimi, güneşten kaçınmak gibi önerilerde bulunuyor.

The New York Times, aşırı sıcak dalgaları karşısında vücudun sıvı kaybı yaşamasını önlemek için çeşitli öneriler derledi.

Sıvı tüketimini artırın

Hava sıcaklıkları artarken vücut da su kaybetmeye başlar. Uzmanlar su tüketiminin sıcaklarda kesinlikle artması gerektiğini söylerken farklı içeceklerin de vücudun susuz kalmasını engellemek için etkili olabileceği belirtiliyor.

Kafein ve alkol tüketimini sınırlandırın

Uzmanlar, kafeine hassasiyeti olan ya da bir süredir kafein almayan kişilerin sıcak havalarda tüketimi sınırlandırması gerektiğini söylüyor. Araştırmalar, kafeinli içeceklerin de susuzlukta etkili olduğunu gösterse de hassasiyeti olan kişilerde durumun tersine işleyebileceği belirtildi.

Araştırmalar, alkollü içeceklerin de vücudun su kaybını tetikleyeceğini belirterek, aşırı sıcaklarda tüketimin azaltılması gerektiğini öneriyor.

Susuzluğu önleyecek yiyecekler tüketin

Aşırı sıcaklarda susuzluğu önlemek için çeşitli içeceklerin yanı sıra sıvı oranı fazla olan taze meyve ve sebze tüketiminin de yararlı olabileceği belirtiliyor. Su oranları yüksek olan bu yiyeceklerin aynı zamanda genel sağlığa faydalı lifler barındırdığı belirtiliyor.

Uzmanlar, örnek olarak karpuz, şeftali, böğürtlen, üzüm, portakal gibi meyveleri öneririrken salatalık, kereviz, zeytin gibi su oranı yüksek sebzelerin tüketilebileceği belirtiliyor.

Sindirmesi zor olan yiyeceklerden kaçının

Bazı araştırmalar, havalar sıcaklaştığında bazı hayvanlar ve insanların daha az yemek yediğini gösteriyor. Bunun nedeni olarak yiyeceklerin sindiriminin vücut sıcaklığını artıran, enerji gerektiren bir süreç olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, sindirim süreci daha zor olduğu için vücut sıcaklığını artırabilecek kırmızı et, balık, yumurta, baharat gibi besinlerin sıcaklarda sınırlandırılabileceğini söylüyor.

Egzersiz yaparken dikkat

Egzersiz yapmak özellikle aşırı sıcaklarda sıvı kaybını normalden daha fazla hâle getireceği için uzmanlar günün en sıcak günlerinde egzersizden kaçınılması gerektiği söylüyor. Sıcaklarda spor için uygun zamanlar sabahın erken saatleri ve akşamüstü olarak belirtiliyor. Uzmanlar yoga, pilates gibi yavaş tempolu sporların bu süreçte daha faydalı olabileceğini belirtiliyor.