Gündem

Arzu Elen’i önce intihara zorlayıp sonra silahla öldüren eşe haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulandı!

Davaya müdahil olan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, "Cinayet tasarlanarak ve planlı işlendi" diyerek indirime tepki gösterdi

16 Kasım 2023 09:40

Şanlıurfa’da Arzu Elen’i öldürmekten yargılanan Mahmut Elen’e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulanarak 18 yıl 4 aya düşürülmesi, öldürülen kadının ailesi ve davayı takip eden Önce Çocuk ve Kadınlar Derneği tarafından tepkiyle karşılandı.

Şanlıurfa’da amcasının oğlu Mahmut Elen ile 17 yıl önce evlenen ve İstanbul'da yaşayan 3 çocuk annesi Arzu Elen, iddiaya göre, eşinin baskı ve şiddetine maruz kaldı. Bu nedenle koruma talebinde bulunup çok sayıda da şikâyette bulunan Arzu Elen, baskı ve şiddetten yılarak geçen yıl eylül ayında Siverek'e kaçtı. Ancak, İstanbul'da kuryelik yapan Mahmut Elen eşinin izini bulup telefonla, “Ben AİDS oldum. Sen de git kontrolünü yaptır” uyarısında bulundu. Bu yalana inanan Arzu Elen kontrolünü yaptırdı ve hasta olmadığını öğrenerek eşini arayıp, durumdan haberdar etti.

İkna edip buluştu

Daha sonra memleketi Şanlıurfa'ya giden Mahmut Elen çocuklarını verme bahanesiyle ikna ettiği eşi ile Adıyaman'da buluşarak buradan taksi ile Siverek'e gitti. Mahkemedeki ifadesinde, baraj kenarında buluştuğu eşini önce baraja atlayarak yaşamına son vermesi konusunda zorladığını itiraf eden katil koca, bu isteğini yerine getirmeyen eşini 5 kurşunla öldürdükten sonra olay yerinden kaçtığını söyledi. Tutuklanarak Hilvan Ceza ve Tutukevi'ne konulan Mahmut Elen mahkemedeki ifadelerini daha sonra değiştirerek, eşiyle barıştıkları için öldürmeyi düşünmediğini, eşinin kendisini bırakarak bir başkasına kaçtığı için öldürdüğünü iddia etti

Kasten öldürme, kadına karşı kasten öldürme, eşe karşı kasten öldürme, ateşli silah bulundurma ve kullanma suçlamalarıyla yargılanan Mahmut Elen, yargılandığı Siverek Ağır Ceza Mahkemesi’nde önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, mahkeme sanığa iyi hal indirimi uygulayıp, suçu haksiz tahrik altında işlediği gerekçesiyle cezasını 18 yıl 4 ay ağır hapis cezasına düşürdü.

“Bu neyin iyi hali? Başka Arzu’lar ölmesin!”

Sözcü’de yer alan habere göre, mahkemenin haksız tahrik ve iyi hal indirimine tepki gösteren Arzu Elen'in İstanbul'da yaşayan ikiz kardeşi Rahime Elen, kız kardeşinin sürekli kocasından şiddet gördüğünü, kavgalar nedeniyle karakolluk olduklarını, bu nedenle evden kaçarak Siverek'e gittiğini söyledi. Rahime Elen, şöyle konuştu:

“Kız kardeşimin engelli maaşı vardı. Çok sayıda icra takibi bulunan kocası kendisine hem şiddet uyguluyor, hem de maaşını elinden alıyordu. Maalesef ailem de kardeşime sahip çıkmadı. Katil, cinayeti tasarlayarak işledi. Cinayeti işledikten sonra beni arayıp, ‘Kardeşin başka birisine kaçmış’ dedi. Kardeşim öldürülürken yapma diye çok yalvarmış. Böyle bir katilin iyi niyetli olduğu gerekçesiyle cezasının düşürülmesini kabul edemiyoruz. Kadınları vahşice öldürüyorlar. Bu neyin iyi hali? İyi bir insan olsa 17 yıllık, üç çocuğunun annesi kadını öldürür mü? Savunmasız bir insan olan kardeşimi katleden bu caninin ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını istiyoruz."

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği davaya müdahil oldu: Cinayet tasarlanarak ve planlı işlendi

Arzu Elen'in Siverek'teki davasına Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği adına müdahil olan Avukat Serenay Yaman, yerel mahkemenin dosyadaki mevcut delillere karşın, tasarlamaya hükmetmeyip, sanığı ani bir kararla haksız tahrik altında maktul Arzu Elen'i öldürdüğü yolunda karar verdiğini belirterek şöyle dedi:

“Dosyadaki ifadesinde; kendisinin şiddet eylemlerinden kaçan maktul Arzu Elen'in adresini öğrenmek için plan kurduğu, maktulü çocuklarını kendisine vereceğinden bahisle kandırdığı mevcuttur. Katil, yargılamanın ilerleyen aşamalarında, ifadelerinin bir kısmını değiştirerek; maktulün kendisine hakaret ettiğini ve o an karar vererek cinayeti işlediği kurgusunu mahkemede dile getirmiş, öylelikle haksız tahrik indiriminden faydalanmayı hedeflemiştir Bu talebi de maalesef mahkemeden kabul görmüştür. Dava aşamasında silahı isteksizce sıktığını iddia eden sanığın silahtaki 5 merminin tamamını gözünü kırpmadan sıkması eyleminden pişmanlık duymadığının göstergesidir.

Sanığın kendi babası dahi oğlunun eşini çocukları kendisine vereceği bahanesiyle kandırarak Siverek'e getirdiğini beyan etmiştir. Sanığın, maktulü öldürmeyi tasarladığı sanığın babası tarafından dahi dile getirilirken yerel mahkeme tarafından bu beyanlar da dikkate alınmamıştır.”