Dünya

Arizona Yüksek Mahkemesi, kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan 1864 tarihli yasanın uygulanabileceğine hükmetti

Bu karar eyaletteki tüm kliniklerin kapanmasına neden olabilir

10 Nisan 2024 09:22

T24 Dış Haberler

ABD'de Arizona Yüksek Mahkemesi, kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan yasanın uygulanabileceğine hükmetti. 

Arizona'nın eyalet olmasından önce çıkarılan 1864 tarihli yasa, annenin hayatının tehlikede olduğu durumlar dışında kürtajı iki ila beş yıl hapisle cezalandırıyor. Arizona Yüksek Mahkemesi de 1864 tarihli, kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan bu yasanın uygulanabileceğine hükmetti. 

Bu karar eyaletteki tüm kliniklerin kapanmasına neden olabilir ve hem kadınların sağlık hizmetlerini hem de önümüzdeki seçimleri etkileyebilir.

Ancak Arizona'daki seçmenler, Kasım ayında yapılacak referandumla Yüksek Mahkeme'nin verdiği kararı tersine çevirebilir. 

Eyalet öncesi yasa yıllarca askıda kalmıştı ve uygulanıp uygulanmayacağı konusunda aylardır bir tartışma yürüyordu. Pek çok kişi yasanın, hamileliğin 15'inci haftasına kadar kürtaja izin veren 2022 tarihli yasa da dahil olmak üzere, onlarca yıldır yürürlükte olan eyalet mevzuatı tarafından fiilen geçersiz kılındığını savunuyor. 

Arizona'nın en üst mahkemesi, sağcı bir hukuk firması olan Alliance Defending Freedom'ın, daha yeni olan yasanın geçerli olması gerektiğini söyleyen alt mahkeme kararına itiraz etmesinin ardından Ağustos 2023'te davayı incelemeyi kabul etmişti. 

Yasanın uygulanması 14 gün süreyle ertelendi

Salı günü 4-2'lik bir kararla eyalet yüksek mahkemesi bu kararı bozdu. Mahkeme, 1864 tarihli yasanın "artık uygulanabilir" olduğunu, çünkü prosedür için federal ya da eyalet koruması bulunmadığını söyledi.

Alliance Defending Freedom, kürtaj karşıtlarına katılarak kararı kutladı ve "önemli" kararın "sayısız masum doğmamış çocuğun hayatını koruyacağını" söyledi.

Arizona Yüksek Mahkemesi yasanın uygulanmasını 14 gün süreyle erteledi ve yargıçlar davayı daha fazla argüman dinlemek üzere alt mahkemeye geri gönderdi.

"Eyalet için kara bir leke"

Ancak yasanın nasıl uygulanacağı belirsizliğini koruyor.

Eyalet başsavcısı Kris Mayes, yasayı "acımasız" olarak nitelendirdi. Mayes, "Arizona'nın eyalet olmadığı, İç Savaş'ın sürdüğü ve kadınların oy bile kullanamadığı bir dönemde çıkarılan bir yasayı yeniden uygulamaya koyan bugünkü karar, eyaletimiz için bir leke olarak tarihe geçecektir" dedi. 

Bazı Arizona Cumhuriyetçileri de karara ilişkin endişelerini dile getirdi.

Donald Trump'ın yakın müttefiki ve ABD Senatosu'nda eyaletin koltuğu için Cumhuriyetçi bir aday olan Kari Lake, karara karşı çıktığını söyledi.

Amerikan halkı arasında geniş destek gören kürtaj erişimi, ABD Yüksek Mahkemesi'nin ülke çapında üreme haklarını koruyan önemli yasal kararı bozmasından bu yana Demokratların yerel ve eyalet seçimlerinde daha iyi performans göstermesine yardımcı oldu.

Bu konunun Kasım ayında da seçim sonuçlarını etkilemesi ve Demokratların Arizona gibi zor eyaletlerde kendilerine bir destek sağlamasını umması bekleniyor.