Bilim / Teknoloji

Araştırmaya göre modern insanın yaşam süresi 38 yıl

Araştırma ekibinden Dr. Mayne, bir canlının gen haritasına göre ne kadar yaşayabileceğini tahmin etmenin mümkün olduğunu paylaştı

15 Aralık 2019 18:27

Omurgalı canlıların yaşam döngüsünü inceleyen Avustralyalı bilim insanları, modern insan genetiğinin en fazla 38 yıl yaşamaya imkân verdiği sonucuna ulaştı. İlk dönem modern insanın ortalama yaşam süresinin araştırma sonuçlarıyla örtüştüğünü vurgulayan bilim ekibi, modern insanın yeni yaşam tarzının ve tıp alanındaki gelişmelerin ömrü uzattığını belirtiyor.

Euronews'dan Burak Ortahamamcılar'ın haberine göre, Avustralya Bilimsel Araştırma Kurumu (CSIRO) bünyesinde gen analizi ile omurgalı canlıların yaşam sürelerini inceleyen araştırma ekibi, insan genetik saatinin 38 yılla sınırlı olduğunu buldu. Bilim insanları, 'Homo Sapiens'i önceleyen 'Neandertal' ve 'Denisova' insanlarının ömrünün ise modernleri ile benzer şekilde 37,8 yıl olduğunu duyurdu.

Araştırma ekibinden Dr. Ben Mayne, omurgalıların hayat süresi tespitinin DNA'ları baz alarak yapıldığını belirtiyor. Dr. Mayne, "Eğer bir canlının tüm gen haritasına sahipsek ne kadar yaşayabileceğini de tahmin edebiliriz" diyor.

Araştırmaya göre Bowhead balinası 268 yılla en uzun yaşayan omurgalı olarak tanımlanırken, nesli tükenen mamutlara en fazla 65 yıl ömür biçiliyor. Galapagos Adaları'nda yaşamış olan nesli tükenmiş bir dev kaplumbağa türünün ise maksimum hayat süresinin 120 yıl olduğu söyleniyor. 

252 omurgalı hakkında yapılan araştırma, şempanzelerin ise insandan ortalama 1,7 yıl daha uzun yaşadığını ortaya koyuyor.