Dünya

Araştırma: Uzun burunlu küçük cins köpekler daha uzun yaşıyor

Yeni bir araştırmaya göre en uzun ortalama yaşam süresine sahip köpek cinsi minyatur dachshundlar

02 Şubat 2024 14:33

T24 Dış Haberler

Yeni bir araştırmaya göre uzun buruna sahip küçük köpekler, diğer köpeklere kıyasla daha uzun bir ortalama yaşam süresine sahip. Düz suratlı köpeklerin ise ölüm riskinin, diğer köpeklere oranla daha yüksek olduğu tespit edildi. 

Dogs Trust tarafından yapılan araştırmaya göre dişi, uzun burunlu ve küçük cins köpekler, safkan köpekler arasında 13.3 yıl ile en uzun ortalama yaşam süresine sahip. 

Ancak araştırma sonuçlarına göre düz suratlı köpek cinsleri, 11.2 yılla en kısa ortalama yaşam süresine sahip. Bulgulara göre bu köpekler, spaniellar gibi orta uzunluktaki burunlara sahip köpek cinslerine kıyasla yüzde 40 daha fazla erken ölüm riskiyle karşı karşıya. 

Araştırmanın başyazarı Dr. Kirsten McMillan, "Daha önceki araştırmalar cinsiyet, surat şekli ve vücut boyutu gibi özellikleri köpeklerin ömür uzunluğunu etkileyen faktörler olduğunu tespit etse de, bu faktörlerin evrim geçmişi ve yaşam uzunluğu arasındaki ilişki hiç araştırılmamıştı" dedi. 

Scientific Reports'ta yayımlanan araştırmada 584 bin 734 safkan ve melez köpeğin verileri incelendi. Bu köpeklerden 284 bin 734'ünün hayatını kaybetmiş köpekler olduğu belirtildi.

Araştırma sonuçlarına göre bir köpeğin ortalama yaşam süresi 12 buçuk yıl ve dişi köpekler, erkeklere kıyasla az bir süre de olsa daha az yaşıyor. 

Safkan köpekler arasında küçük cinslerin, büyük cinslere kıyasla daha uzun yaşadığı görüldü. 

Araştırmada en uzun yaşayan köpek cinsinin ortalama 14 yıl ile minyatur dachshundlar, en kısa yaşayanların ise ortalama 9.8 yıl ile French Bulldog'lar olduğu görüldü.