Ekonomi

Araştırma: Türkiye'de yetişkinlerin yarısı kripto yatırımcısı

Kripto yatırımcılarının oranı, yüzde 40'tan yüzde 52'ye çıktı

01 Eylül 2023 10:14

Türkiye'deki 18-60 yaş arasındaki yetişkinlerin yarısının kripto para yatırımcısı olduğu ortaya çıktı.

CoinMarketCap’e göre, dünyanın en iyi beş kripto borsasından biri olan KuCoin, "Into the Cryptoverse" adlı araştırma raporu serisinin 15. sürümü olan, “Türkiye’deki Kripto Kullanıcılarını Anlamak” başlıklı araştırma sonuçlarını yayımladı. Rapor, Türkiye’deki kripto ekosistemine ışık tutan iç görüler sunarken, Türkiye'deki 18 ile 60 yaş arasındaki 550 yetişkin kripto yatırımcısı örnekleminden hareketle eğilimleri, tercihleri ve davranışları inceleyerek ülkedeki kripto yatırımları ve yatırımcı profiline dair değerli bilgiler içeriyor.

Yüzde 40'tan yüzde 52'ye yükseldi

Anket, Türk yetişkinler arasında kripto yatırımcılarının önemli bir artışını ortaya koyuyor ve bu kapsamda Türk yetişkinlerin yarısından fazlasının kripto yatırımına katıldığını gösteriyor. 18 ila 60 yaş arasındaki Türk nüfusunun kripto yatırımcısı oranı son 18 ayda içerisinde bulunulan ayı piyasasına rağmen yüzde 12 artarak, Kasım 2021'de yüzde 40'tan Mayıs 2023'te yüzde 52'ye yükseldi.

Bu durum, Türk lirasının Amerikan doları karşısında yüzde 50'den fazla değer kaybetmesiyle birlikte kriptonun enflasyondan korunma olarak tercih edilmesinin artan bir ilgi ve kabulüne işaret ediyor.

Genç yatırımcılar çoğunlukta

Ankette, kripto yatırımcılarının yaş dağılımına bakıldığında genç nesillerin öne çıktığı görülüyor. 31-44 yaş arası yatırımcılar yüzde 48 ile çoğunluğu oluştururken, 18-30 yaş arası yatırımcılar yüzde 37 ile onları takip ediyor.

Yüzde 31'lik kısım son üç ay içinde ilk kripto yatırımını yaparken, özellikle 30 yaşın altındaki yatırımcıların yüzde 54'ü geçen yıl piyasaya katıldığını belirtiyor, bu da gençlerin etkisini gösteriyor. Aynı zamanda, 45 yaş üstü yatırımcıların yüzde 37'si iki yılı aşkın süredir kripto yatırımı yapıyor, bu da kripto paranın istikrarlı bir benimsenme sürecinden geçtiğine işaret ediyor.

Yüzde 33'ü 100 bin liranın üzerinde yatırım yaptı

Anket sonuçlarına göre, 30 yaş altı genç yatırımcıların yüzde 33'ü 100 bin TL'nin üzerinde yatırım yapıyor. Genç neslin yüksek ilgisi ve diğer yaş gruplarının katılımı, ülkede kriptonun giderek daha fazla kabul gördüğünün bir işareti olarak öne çıkıyor.

Anket, Türkiye'deki yetişkin yatırımcıların ilgisini çeken kripto para birimleri ve kavramlar hakkında önemli ipuçları sunuyor. Bitcoin, genç nesiller de dâhil olmak üzere genel yatırımcıların yüzde 71'ini cezbediyor. Ethereum ise genel ilginin yüzde 45'ini ve genç yatırımcıların yüzde 52'sini kendine çekerek ikinci sırayı alıyor.

İstikrarlı para birimleri (stablecoin’ler), yüzde 33'lük bir kesimden yatırım ilgisi toplayarak, alım-satım, transfer ve değer saklama amacıyla güvenilir bir dijital varlık talebini yansıtıyor. NFT ve Metaverse kavramları da ankette dikkat çekiyor.

Yüzde 21'lik bir kesim NFT'ye, yüzde 19'u Metaverse'e ilgi gösterirken, gelişen kategoriler arasında meme tokenler yüzde 18 ilgi görüyor.

Sosyal medya fenomenleri takip ediliyor

Ankette, katılımcıların yüzde 27'si kripto dünyasına girişi sosyal medya fenomenlerine dayandırıyor. Özellikle genç nesil, YouTube (yüzde 41), Twitter (yüzde 34), Telegram (yüzde 29) ve Instagram (yüzde 19) gibi platformlara güvenilir haber kaynakları olarak bakıyor.