Sağlık

Araştırma: "Pandemi bebekleri" gelişim sürecine dair bazı kilometre taşlarında geri kaldı

Covid pandemisindeki kapanmanın ilk günlerinde doğan bebeklerin sosyal yetileri incelendi

12 Ekim 2022 08:49

Yapılan bir araştırma, Covid-19 salgınının ilk günlerindeki kapanmalarda doğan bebeklerin, gelişim sürecinde pandemi öncesi doğan bebeklere oranla daha az kilometre taşını geçtiğini gösterdi. Öte yandan “pandemi bebeklerinin” daha hızlı emeklemeye başladığı tespit edildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Britanya ve İrlanda’da pandeminin ilk kısıtlamalı günlerinde toplam 660 bin bebek doğdu. Ebeveynler ve psikologlar, pandeminin ilk günlerinde, evlere kapalı bir şekilde dünyaya gelen bebeklerin sosyal gelişimlerindeki farkları inceledi.

İrlanda’dan pediyatrik nörolog Dr. Susan Bryne, İrlanda’da pandeminin ilk altı ayında verileri incelenen ailelerin aile dışında yalnızca dört kişiyle temasta olduğunu söyledi. Dr. Bryne, pandemi dönemi doğan bebeklerin çoğunun ilk 12 ay kendilerinden başka bebekle karşı karşıya gelmediğini söyledi.

Bryne ve meslektaşları, 309 “pandemi bebeğinin” ebeveynlerinden bebeklerin emekleme, küçük nesneleri kavrama, belirgin bir kelime söylemenin aralarında bulunduğu yedi gelişim kilometre taşını incelemesini istedi.

Archives of Disease of Childhood dergisinde yayımlanan araştırma bulguları, bebeklerin iletişim ve dil gelişimlerinde küçük de olsa ölçülebilir bir fark olduğunu gösterdi. Pandemi öncesi doğan bebeklerde bir tam kelime söyleyebilme yetisi 12 ay içinde yüzde 89’ken, “pandemi bebeklerinde” bu oran yüzde 77 oldu. İnsanlara ya da objeleri işaret etme yetisi ise yüzde 93’ten yüzde 84’e düştü. “Güle güle” diye el sallama yetisi ise yüzde 94.5’ten yüzde 88’e düştü.

Öte yandan “pandemi bebeklerinde” emekleme yetisinin daha erken gelişebildiği görüldü.