Yaşam

Araştırma: Mutlu olmak için ne kadar paraya ihtiyacımız var?

08 Mart 2023 08:20

T24 Dış Haberler

Bir insanın mutlu olmak için çok paraya mı ihtiyacı var? Paranın fazlası zarar mı?

2002 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan ekonomist Prof. Daniel Kahneman liderliğindeki Princeton Üniversitesi'nden bir ekip bir sonuca ulaşırken, Pennsylvania Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi başka sonuca ulaştı. İki ekip daha sonra çelişen sonuçları gidermek için birlikte çalışmaya başladı. 

Ortak araştırmanın sonucunda çoğu insanın geliri arttıkça daha mutlu olduğu görüldü. Bir azınlıkta ise gelir artışının bir yerden sonra etkisi olmadığı ve mutluluklarının plato yaptığı görüldü. 

Çalışma, Kahneman'ın 2010'da Britanyalı ekonomist Sir Angus Deaton'la yaptığı araştırmayı temel alıyor. Bu araştırmaya göre gelir arttıkça mutluluk artarken, bu mutluluk artışı yıllık gelir 75 bin dolara ulaştığında yavaşlamaya başlıyordu. Bu çalışmada mutluluk seviyesinin genellikle 60 bin - 90 bin dolar arasında plato yapmaya başladığı görülmüştü.

Bunun aksine 2021'de Pennsylvania Üniversitesi'nde Dr. Matthew Killingsworth'ün ekibi mutluluğun 75 bin dolarlık gelirin ötesinde de arttığını; mutlulukta platoya sebep olan bir gelir seviyesi olmadığını tespit etmişti.

Kahneman ve Killingsworth, farklı sonuçları üzerinde çalışıp kesin bir sonuç bulmak için bir araya geldi. Ekibe hakem olarak Pennsylvania Üniversitesi'nden  Prof. Barbara Mellers da katıldı. Üçlü, mutluluğun ve gelir seviyesindeki artışın doğru orantılı olduğu sonucuna vardı. Bazı örneklerde yıllık 100 bin dolar gelire kadar mutlulukta çok ciddi bir artış ve daha sonra plato görüldü.

Killingsworth, "En basit tabiriyle daha yüksek gelirli insanlar daha mutlu" derken, "Tek istisna ise varlıklı ama mutsuz insanlar. Üzgün ve zenginseniz daha fazla paranın sizi daha mutlu etmediğini görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.