Sağlık

Araştırma: İki gün kötü uyku sebebiyle çok daha yaşlı hissedebilirsiniz

Araştırmacılar, uykunun yaşımıza uygun hissetmemizde oynadığı rolü inceledi

30 Mart 2024 14:59

T24 Dış Haberler

Yeni bir araştırmaya göre iki gece az uyku çekmek, kişinin olduğundan daha yaşlı hissetmesine sebep olabiliyor. Araştırmaya göre insanların kendi yaşında gibi hissedebilmesinin yolu iyi uykudan geçiyor. 

İsveç'teki psikologların araştırmasında göre insanlar peş peşe iki gece veya daha fazla sadece dört saat uyku çektiklerinde normal yaşlarından dört yaş daha yaşlı hissediyor. Bazı katılımcılar, uykusuzluk sebebiyle onlarca yaş daha yaşlı hissettiklerini söyledi. 

Araştırmacılar, 9 saat uyumasına izin verdikleri katılımcılarda ise tam ters etki gördü. Etki uykusuzlara kıyasla daha küçük olsa da, 9 saat uyku çekenler yaşlarından ortalama 3 ay daha genç hissettiklerini ifade etti.

Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nde psikonöroimmünolog olan çalışmanın yazarlarından Dr. Leonie Balter, "Uykunun kendinizi kaç yaşında hissettiğiniz üzerinde büyük bir etkisi vardır ve bu sadece uzun süreli uyku düzeninizle ilgili değildir" dedi; "Sadece iki gece daha az uyuduğunuzda bile bunun kendinizi nasıl hissettiğiniz üzerinde gerçek bir etkisi oluyor."

Balter, bu "yaşlı hissetme halinin" insanları daha az spor yatmaya, sağlıksız yemeye, fiziksel aktiviteyi azaltmaya ve sosyalleşmemeye itebileceğini ifade etti.

Araştırmacılar bu sonuçlara varmak için iki ayrı çalışma yaptı. İlkinde 18 ila 70 yaş arasında 429 kişiye son bir ayda kaç defa kötü uyku çektikleri ve kaç yaşında hissettikleri soruldu. 

Bilim insanları, kötü uyunan her gün için gönüllülerin ortalama üç ay daha yaşlı hissettiklerini, bir önceki ay hiç kötü gece geçirmediğini bildirenlerin ise gerçek yaşlarından ortalama altı yaş daha genç hissettiklerini tespit etti. Ancak kötü uykunun mu insanları daha yaşlı hissettirdiği yoksa tam tersi mi olduğu net değildi.

İkinci çalışmada 18 ila 46 yaş arasındaki 186 gönüllüye peş peşe 4 saat uyunan ve peş peşe 9 saat uyunan gecelerden sonra nasıl hissettikleri soruldu.  Uykusuzlar, iyi uyuyanlara kıyasla 4.4 yaş daha yaşlı hissettiklerini ifade etti.