Dünya

Araştırma: Hormon ilaçları ve doğum kontrol hapları beyin tümörü riskini artırabiliyor

30 Mart 2024 10:12

T24 Dış Haberler

Fransa'da araştırmacılar, doğum kontrolü ve endometriozis gibi durumları yönetmek için belirli hormon ilaçları kullanan milyonlarca kadının nadir, genellikle iyi huylu beyin tümörleri geliştirme riskinin yüksek olduğunu öne sürdü.

Bilim insanları, belirli progestojen ilaçların uzun süreli kullanımının, beyin çevresindeki dokularda oluşan ve genellikle kanserli olmayan tümörler olan "menenjiyom" riskinin daha yüksek olmasıyla bağlantılı olduğunu keşfetti. İlaçları bir yıldan fazla kullanan kadınlarda menenjiyom riskinin daha yüksek olduğu da öne sürüldü. 

Progestojenler doğal hormon progesterona benzer ve doğum kontrol haplarında, endometriozis ve polikistik over sendromu gibi jinekolojik rahatsızlıklarda ve menopoz sırasında hormon replasman tedavilerinde sık kullanılırlar.

Fransa Ulusal İlaç ve Sağlık Ürünleri Güvenliği Ajansı'nda çalışan araştırmacılar, çoğu menenjiyomun genellikle kanserli olmadığını ve yavaş büyüdüğünü, ancak beyne baskı yapabildikleri için sıklıkla cerrahi olarak çıkarılmaları gerektiğini savundu. 

Araştırmacılar, Fransız ulusal sağlık sisteminden elde edilen verileri kullanarak, 2009 ile 2018 yılları arasında intrakraniyal menenjiyomları çıkarmak için ameliyat olan, yaş ortalaması 58 olan 18 bin kadının sağlık geçmişini inceledi. Yapılan araştırmada, progestojenin uzun süreli (12 aydan fazla) kullanımının, ameliyat gerektiren menenjiyom oluşturma riskinin daha yüksek olduğu keşfedildi. 

Kaliforniya'daki Cedars-Sinai hastanesinde bir laboratuvar kurmadan önce 20 yılını Cambridge Üniversitesi'nde hormonlarla ilişkili kanserler üzerinde çalışarak geçiren kanser epidemiyoloğu Prof Paul Pharoah, birçok farklı progestojen türü olduğunu ve hepsinin aynı riski oluşturmadığını söyledi.

Pharoah, "Yaygın olarak kullanılan doğum kontrol haplarını veya hormon replasman tedavisini alan kadınlarda menenjiyom riski artmamaktadır. Kadınların doktorlarına danışmadan doğum kontrol haplarını kullanmayı bırakmamaları önemlidir" diye konuştu. 

Birleşik Krallık kanser veri kayıtlarına göre, 30 yaşındaki her bin kadından dördünde 80 yaşına kadar beyin tümörü gelişmesi bekleniyor.