Sağlık

Araştırma: Diyabet ilacı Tirzepatide, hasta olmayanlarda çok ciddi kilo kaybına sebep oluyor

07 Haziran 2022 11:56

T24 Dış Haberler

ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından kısa süre önce onaylanan bir diyabet ilacının, diyabet hastası olmayanların da kilo kaybetmesine yardımcı olduğu tespit edildi. 

ABD'de Mounjaro adıyla satılan Tirzepatide'la ilgili bir araştırmada diyabet hastası olmayanlara ilaçtan 4, 10 ve 15 miligram verildi. Araştırma sonucunda obez veya fazla kilosu olan katılımcılardan 5 miligram Tirzepatide alanlar ortalama 16 kilo, 10 miligram alanlar ortalama 22 kilo, 15 miligram alanlar ise ortalama 23.6 kilo kaybetti.

Araştırmayı yürüten Yale Üniversitesi Kilo Yönetimi Merkezi'nden Dr. Ania Jastreboff, medyaya verdiği brifingde, "Katılımcıların neredeyse yüzde 40'ı, vücut ağırlıklarının çeyreğini kaybetti" dedi. 

CNN'e konuşan Amerika Diyabet Birliği'nden Dr. Robert Gabbay, CNN'e yaptığı açıklamada, "Bu veri çok çarpıcı. Kilo kaybı diyabet olanlarla yapılan çalışmalara kıyasla çok daha fazla" değerlendirmesinde bulundu. 

The New England Journal of Medicine'da yayımlanan çalışmaya göre 72 haftada diyabet olmayan katılımcılar başladıkları kilolarının yüzde 15 ila yüzde 21 altına indir. Plasebo verilen grupta ise kilo kaybı yüzde 2.4 ile yüzde 3.1 arasındaydı.