Ekonomi

Araştırma: Çalışanların yarısından fazlası iş değiştirmek istiyor

Yüzde 50’si iş yerlerinde iletişim kültürü ve şeffaflık olmadığına inanıyor

31 Ocak 2024 09:34

‘2023 Türkiye Çalışan Deneyimi Araştırması’na göre, çalışanların yüzde 54’ü mevcut iş yerinde kariyerini ilerletebileceğini düşünmüyor. Buna göre, her 100 çalışandan 44’ü bir yıl içerisinde iş değiştirmeyi planlıyor. Bu oran erkek çalışanlarda yüzde 40 iken, kadınlarda yüzde 47’ye yükseldi.

Hürriyet'in haberine göre, insan kaynakları platformu Kolay İK ve çalışan deneyimi platformu Moodivation işbirliğiyle gerçekleştirilen ve 1.244 çalışanın katıldığı araştırmada öne çıkan bulgular madde madde şu şekilde:

- Çalışanların yüzde 58’i işyerinde herkese, her zaman adil davranılmadığını düşünüyor.

- Yüzde 50’si iş yerlerinde iletişim kültürü ve şeffaflık olmadığına, yüzde 54’ü ise şirketlerinin zihinsel esenliğe önem vermediğine dikkat çekiyor.

İki çalışandan biri ilerlemiyor 

- Raporda, çalışanlara çalıştıkları kurumda kariyerlerini ilerletmek için bir yol görüp görmedikleri soruldu. Buna göre, neredeyse her iki çalışandan biri (yüzde 54) mevcut iş yerlerinde kariyerlerini ilerletemeyeceğini düşündüğünü söyledi.

- Çalışanların yüzde 73’ü yaptığı işi anlamlı bulduğunu söylerken, bu oran 35 yaş altı çalışanlarda yüzde 68’e kadar düştü.

- İş yerindeki arkadaşlarıyla iyi bir takım olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 68, kendini çalıştığı kuruma ait hissedenlerin oranı yüzde 57 olarak belirlendi.

- Araştırmada, yaş grubu ve cinsiyete göre bağlılıkta önemli bir değişiklik görülmezken unvanlar yükseldikçe bağlılığın arttığı tespit edildi. Çalışanların bağlılık oranı yüzde 67, ekip liderlerinin yüzde 69, müdürlerin yüzde 70 olurken, üst düzey yöneticilerde yüzde 77 olarak ölçüldü.

Uzaktan çalışan daha pozitif 

- Rapora göre, uzaktan ve ofisten çalışanların mevcut işlerinden ayrılmayı isteme oranları aynı ama diğer alanlarda uzaktan çalışanlar daha pozitif bir tablo çiziyor. Buna göre, uzaktan çalışanların yüzde 63’ü, hibrit çalışanların yüzde 46’sı, ofis çalışanlarının ise yalnızca yüzde 36’sı iş yerlerinde şeffaf bir iletişim kültürü olduğunu söylüyor.

- İş ve özel hayat dengesini kuranların oranı uzaktan çalışanlarda yüzde 67 olurken, bu oran hibrit çalışanlarda yüzde 57’ye, ofisten çalışanlarda ise yüzde 51’e düşüyor.