Dünya

Araştırma: Birbirlerini görüntülü aramayı öğrenen evcil papağanlar daha az yalnız hissediyor

22 Nisan 2023 10:08

Bilim insanları, başka kuşları görüntülü aramayı öğrenen evcil papağanların daha az yalnızlık belirtisi gösterdiğini tespit etti.

The Guardian’da yer alan habere göre, evcil papağanlara görüntülü arama yapabilen bir tablet verilerek gerçekleştirilen araştırma, arama yapan papağanların sosyal davranışlarının arttığını gösterdi. Çalışmada kuşlara üzerinde “arkadaş” yazan bir tuşla başka bir papağanı arayabildikleri bir tablet verildi. Arkadaş seçeceğinin üzerine basan papağanlar başka bir kuşu görüntülü arayabildi.

Araştırmayı yürütenlerden Glasgow Üniversitesi’nden Dr. Ilyena Hirskyj Douglas, pandemide görüntülü aramaların pek çok insanın yalnızlık hissini azalttığını hatırlattı. Douglas, “ABD’de evlerde yaşayan 20 milyon papağan var. Görüntülü arama seçeceğinin onlara da iyi gelip gelmediğini tespit etmek istiyoruz” dedi.

Araştırmada 18 evcil papağana ait bin saatten uzun görüntüler incelendi. Papağanlar, dünyanın dört bir yanında papağan sahiplerinin eğitim ve bakım süreçleriyle ilgili haberleştiği “Papağan Kreşi” isimli bir gruptan bulundu.

Çalışma sırasında papağanların toplam 147 defa bilinçli bir şekilde başka bir papağanı aradığı tespit edildi.