Kültür-Sanat

Antalya'dan Dünyaya: Türk gitar girişimi Shark, global pazara açılıyor

Antalya'dan Dünyaya: Türk gitar girişimi Shark, global pazara açılıyor

14 Mayıs 2025 10:43

Güncelleme: 14 Mayıs 2025 10:53

T24 Kültür-Sanat

Bloomberg’de yer alan habere göre, Türk elektrik gitar üreticisi Shark, perakende satışlara başlamaya ve yeni bir finansman turuna çıkmaya hazırlanıyor. Şirket, özelleştirilebilir enstrümanlarıyla 3 milyar dolarlık global pazarı dönüştürmeyi hedefliyor.

Modüler yapıya sahip Shark gitarları; değiştirilebilir gövde, sap ve manyetik sistemlerin yanı sıra entegre efekt pedalları ve ses işleme teknolojileriyle dikkat çekiyor.

Shark'ın kurucu ortaklarından, tanınmış rock müzisyeni Cem Köksal, şirketin beş yıllık geliştirme ve patent sürecinin ardından seri üretime önümüzdeki birkaç ay içinde başlanacağını belirtti. Köksal, bu açıklamayı şirketin Antalya’daki yeni fabrikasında Bloomberg’e verdiği röportajda yaptı.

“1930’lardan bu yana kullanılan elektrik gitarlar temelde aynı kaldı" diyen Köksal, “Biz bu durumu değiştirdik.” ifadelerini kullandı.

49 yaşındaki Köksal, İsveç asıllı Amerikalı heavy metal virtüözü Yngwie Malmsteen’e Türkiye’nin yanıtı olarak anılıyor. 2018 yılında başlayan Shark projesi, Köksal’ın yanı sıra kurucu ortaklar Bahtiyar Balcı ve Bayram Tekçe tarafından geliştirildi.

Şirket sunumuna göre, hedefleri yüksek: Yüksek kaliteli elektrik gitar segmentinde %10 pazar payına ulaşmak. Araştırma şirketi Imarc Group’a göre, 2024 yılında küresel elektrik gitar pazarı 3,3 milyar dolar büyüklüğe ulaştı.

Köksal, “Hem lise çağındaki bir amatör gitaristin hem de profesyonel bir müzisyenin ihtiyaçlarını biliyorum. Gitar taşımanın yarattığı stres, geleneksel manyetik sistemler ve pedallarla ilgili sorunlar, akort problemleri... Hepsini çözdük."  ifadelerini kullandı. 

Bloomberg’in haberine göre, Shark 2024’teki yatırım turunda 20 milyon euro (22 milyon dolar) değer elde etti. Köksal, önümüzdeki aylarda başlatılacak yeni yatırım turunda bu değerin çok daha yukarılara çıkacağını söylerken, net bir rakam belirtmedi.

O dönemde, Yemek Sepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın ve İstanbul merkezli portföy yönetim şirketi Neo Portföy, şirketin yüzde 12,5 hissesini satın almıştı.

“Üretim tesisimizi tamamladık ve perakende satışa başlamak üzereyiz” diyen Köksal, fabrikanın aylık 120 gitar üretim kapasitesine sahip olduğunu, talebe göre bu rakamın hızla artırılabileceğini vurguladı.

Köksal’a göre, aylık 1000 adetlik üretim kapasitesi ve 4 bin ila 6 bin dolar arasında değişen perakende satış fiyatları, Shark’ın şirket değerlemesini önemli ölçüde yukarı taşıyabilir.