Gündem
BBC Türkçe

Antalya’da CHP ve AKP arasında kıyasıya yarış: Sonucu DEM Parti mi belirleyecek?

Antalya'da 2019'da yapılan yerel seçimlerde CHP adayı Muhittin Böcek, sadece 61 bin oy farkla belediye başkanı seçildi. Böcek'in zaferinde, kendisine destek veren Kürt seçmenlerin de büyük payı olduğu biliniyordu. DEM Parti tepkili olduğu Böcek'e Antalya'da "seçim kaybettirmekte" kararlı. Fundanur Öztürk'ün haberi.

13 Mart 2024 19:07

Fundanur Öztürk

Trafik, altyapı eksiklikleri ve kentteki yoğun Rus nüfusun da payıyla büyüyen konut krizi, Antalya’nın en önemli sorunları arasında.

Antalya'da 2019'da yapılan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) adayı Muhittin Böcek, sadece 61 bin oy farkla belediye başkanı seçildi. Böcek'in zaferinde, kendisine destek veren Kürt seçmenlerin de büyük payı olduğu biliniyordu.

DEM Parti geçen yıl yapılan genel seçimde de Antalya'da yaklaşık yüzde 5 oyla bir milletvekili çıkarmıştı. Parti bu kez, Böcek'in başkanlık döneminde kendilerini görmezden geldiğini söyleyerek, Antalya'da aday çıkarma kararı aldı.

BBC Türkçe'ye konuşan DEM Parti Antalya Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Kemal Bülbül, tamamen kendi seçim politikalarına odaklandıklarını söylüyor.

Bülbül, Böcek'i ise şu sözlerle eleştiriyor:

"2019'da bizim desteğimizle büyükşehiri aldıklarını kendileri de biliyor. Ona rağmen HDP'nin siyaset etiği içinde kalan hiçbir görüşme talebini kabul etmeyerek bize vebalı muamelesi yaptığı gibi, aslında CHP'lilik de yapmamıştır."

Kritik ilçe: Kepez

Hem Kürt seçmenlerin yoğun olarak yaşadığı hem de Antalya’nın en kalabalık ilçesi olan Kepez'de seçmenin tercihi, büyükşehir belediyesi açısından son derece önemli olabilir.

Bir kuaförde günlük 300 lira yevmiye ile çalışan Mardinli Dilan Akparan, evinin selde ciddi hasar aldığını ve belediyenin bu süreçte çok yetersiz kaldığını söylüyor.

Hayat pahalılığından dert yanan Akparan, 10 yıl önce göç ettikleri Antalya'da devletin de belediyenin de kendisine yardım etmediğini söylüyor:

"Ben Kürdüm ve oyumu DEM Parti’ye vereceğim. Onlar da belki hiçbir şey yapmaz ama en azından aslıma veririm ki içim rahat olsun.”

Esnaf Tunay Sarpkaya ise “Gerekirse yol yapılmasın, arabamız çukura düşsün ama 10 liralık iş artık rant ile 110 liraya yapılmasın” diyerek CHP'ye oy vereceğini söylüyor.

CHP’li Mine Polat, AKP adayı Hakan Tütüncü'yü de takdir ettiğini ve henüz kararsız olduğunu anlatıyor.

Gözle görülür tüm icraatların AKP döneminde yapıldığını söyleyen Nurcan Yılmaz ise “Aslında Muhittin Başkan da iyi bir başkan ama arkasında hükümet olmadığı için mi yapamıyor, bilmiyorum” diyor.

Böcek'in adaylığı nasıl karşılandı?

Muhittin Böcek’in tek mücadelesi ise Antalyalıları ikna etmek değil.

Böcek partisini ikna etmeye çalışırken, CHP'de onun adaylığıyla ilgili tartışmalar yaşandı. CHP, Böcek'le ilgili kararını birkaç kez erteledi.

Bu süreçte DEM Parti'nin Böcek’in adaylığına karşı çıktığı sıkça konuşuldu.

Bazı CHP'ilere göre ise eğer Böcek'in adaylığı engellenirse, bunda DEM Parti'in etkili olduğu düşüncesi, sadece Antalya’da değil ülkenin geri kalanında da CHP'nin diğer bazı seçmenlerini olumsuz etkileyecekti.

Yörüklerin ve milliyetçilerin oylarının son derece kritik görüldüğü Antalya'da, kırsal kesimden de oy alabileceği düşünülen Böcek yeniden aday seçildi.

CHP'li Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal: Mevcut görevimiz de çok kıymetli, yolumuza devam ediyoruz

BBC Türkçe'ye konuşan MHP Antalya il Yönetim Kurulu Üyesi Demet Selek ise DEM Parti ile CHP arasındaki gerilimin Böcek’e oy kazandırdığını düşünüyor:

“Böcek’in Antalya’nın yerlisi ve köylülerinden aldığı oy çok fazla. Dolayısıyla DEM Parti’ye salon verilmemesi ve DEM Parti’nin kendi adayını çıkarması, Böcek’e zarardan çok fayda sağlayacak.”

Bu süreçte Antalya'da, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, CHP'nin büyükşehir belediye başkan adaylığı için çok güçlü bir alternatif olarak görülüyordu.

Muratpaşa adayı son ana dek açıklanmadı ve Uysal’ın büyükşehirden aday gösterilmemesi geniş bir kesimde tepki çekti.

Ramazan’ın ilk günü Beş Şehitler Parkı’nda düzenlenen iftar yemeği öncesi sorularımızı yanıtlayan Uysal, konuyla ilgili olarak, “Siyaset yeterince kurumsal değil, oyunun kuralları belli değil” diyor.

Uysal, “Demek ki sadece insanların sizi istemesi ve kazanabilir durumda olmak yetmiyor. Mevcut görevimiz de çok kıymetli bir görev, yolumuza devam ediyoruz” diyerek, Muhittin Böcek’i desteklediğini söylüyor.

Muratpaşalı Nur Yıldırım, hem ilçe hem de büyükşehir yönetimine çeşitli eleştiriler getirmesine rağmen, CHP’ye oy vermekten vazgeçmeyeceğini söylüyor.

İftar yemeğine gelen bir grup emekli kadın ise Uysal'ın büyükşehir aday gösterilmemesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadıklarını anlatıyor.

Hasta anne ve babasının bakımında belediyeden destek aldığını söyleyen Ayşegül Öztürk, "En kötü zamanımızda Ümit Uysal vardı" diyor:

“Ben Muhittin Böcek’ten pek hazzetmiyorum çünkü 5 yıldır hiçbir şey yapmadı, keşke Ümit Bey aday olsaydı; o burada gönlümüze taht kurdu.”

Yanındaki arkadaşı Gülten Gülçelik de arkadaşını onaylayarak, “Onu Muratpaşalılar çok iyi bilir. Yoksullara yardım eder, kapılarına kadar yemek gider” diyor.

Öztürk, “Eğer AKP kaybederse, emeklilerden kaybedecek. Bir çıksınlar da çarşıyı pazarı görsünler” diyor.

Vefat eden eşinin 9 bin 500 lira aylığıyla yaşayan 66 yaşındaki Döne Kanat ise artan kiralar nedeniyle, 4 bin liraya kiraladığı metruk bir dükkânda kaldığını anlatıyor.

AKP Antalya adayı Tütüncü: 5 yıldır rögar temizleme ihalesine çıkılmamış

AKP Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, 2019’da 105 oy ile CHP'ye kıl payı kaybedilen Döşemealtı ilçesinde peşi sıra onlarca esnafı ziyaret ediyor ve halkın yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Kimisi aracından inip önünü kesiyor, kimisi penceresinden sesleniyor, kimisi ise sevinçle dükkanının kapısında karşılıyor.

Tesettür giyim mağazası sahibi Şehrizade Kalmaz, “Hakan Bey’i halkın içinde olduğu için seviyoruz; nerede mevlüt olur, düğün olur, cenazede olur; koşar gider” diyor.

Müşterisi Sevgi Çeyil ise birden araya girerek, “Hakan Bey’e söyle, beni belediyede işe alacaksa ben ona seve seve oy atacağım” diyor.

Döşemealtı Yeşil Camii bahçesinde konuştuğumuz Tütüncü, kendisini "kendi işiyle ilgilenen ve gündelik siyasetin dışında kalan" bir belediye başkanı olarak tanımlıyor ve Antalya'nın kronikleşen ulaşım ve altyapı sorunlarını çözeceğini söylüyor:

“Antalya şehir merkezine 15 yeni koridor açacağız. Bu yolların karşılaştığı yerlerde kesintisiz bir akışa ihtiyaç olacağı için, 22 adet katlı köprülü kavşak düzenlemesi yapacağız. Ayrıca yeni yer altı raylı sistem getirerek Antalya'da metroculuğu başlatacağız.”

Tütüncü, Kepez'de geçen ay bir kişinin hayatını kaybettiği ve kentin genelini etkileyen sel baskınları ile ilgili olarak ise Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni eleştiriyor:

“Eskiden de bu yağmurlar yağıyordu ama Antalya böyle yağmurların karşısında aciz bir kent görüntüsünde değildi. Son 5 yıldır yağmur şehir drenajı ile ilgili hiçbir şey yapılmamış, hiç rögar temizleme ihalesine çıkılmamış. Antalya gibi bir şehir için bu çok önemli bir eksik.”

'Savaştan kaçan yoksul Suriyelilerden değil, zengin Ruslardan rahatsızım'

Antalya'daki göçmen rahatsızlığı, ülkenin geri kalanında yaşanandan biraz farklı. Antalyalılar Rusların kendilerine değil, neden oldukları hayat pahalılığına tepki gösterdiklerini söylüyor.

Suriyelilerin yoğun olduğu Güneş Mahallesi'nde yaşayan Dilan Akparan, "savaştan kaçan yoksul Suriyelilerden değil, zengin Ruslardan rahatsız olduğunu" söylüyor:

"Rusların durumu Suriyelilerden farklı: Onların ceplerinde para var. Burası ucuz diye geliyorlar ve bizim yaşantımızı çalıyorlar. Ruslar bir aylık maaşla burada bir yıl geçinirken, biz kenara 100 lira bile atamıyoruz."

Kepezli esnaf Mine Polat da yabancılar yüzünden kiraların çok arttığını söyleyerek, "10 bin lira kira ödediğimiz eski evde 6 kişi yaşıyoruz. Yabancılar yüzünden kendi ülkemizde biz yabancı olduk” diyor.

Kentte konuştuğumuz seçmenlerden bazıları Muhittin Böcek'i "Rus göçünü teşvik etmekle" suçluyor ve eleştiriliyor.

MHP Antalya il Yönetim Kurulu Üyesi Demet Selek de yakın zaman önce büyükşehir belediyesi tarafından kente asılan Rusça reklam panolarını hatırlatıyor:

“Ruslar artık komün halinde yaşıyor. Kendi marketleri, pastaneleri, taksileri var. Örneğin bir siteyi komple satın alıyorlar.

“Büyükşehir Belediyesi ise sanki teşvik eder gibi duraklara Rusça ilanlar astı, tepkiler üzerine kaldırıldı. Türkçe asın. Neticede Türkiye’deyiz, onlar Türkçe öğrensin.”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP adayı Böcek: Altyapıda rekor seviyede yatırım yaptık

BBC Türkçe'nin sorularını yazılı olarak yanıtlayan Muhittin Böcek ise Antalyalıları enflasyona ve yaşam pahalılığına ezdirmemek için sosyal politikalar ürettiklerini söylüyor.

Türkiye'nin en borçlu belediyelerinden birini devraldıklarını belirten Böcek, buna rağmen vadettiklerinden fazlasını yaptıklarını belirtiyor:

"Altyapıda rekor seviyede yatırım yaptık. 3311km içme suyu hattı ve asbestli içme suyu borularının değişimi gerçekleştirdik. Su üretim ve atık su arıtma tesislerimizde kurduğumuz güneş enerji santralleri ile elektrik giderlerimizi düşürerek, halkımızı daha ucuz suya kavuşturduk."

Antalya'nın son 5 yılda, 2 kişiye 1 aracın düştüğü bir kent haline geldiğini söyleyen Böcek, kentteki trafik sorunuyla ilgili, "Toplu taşım sistemini konforlu, güvenli, hızlı bir yapıya getireceğiz, yeni dönemde vadettiğimiz tüm raylı sistem projelerini tamamlayacağız" diyor.

Görünen o ki, Antalya'da hem CHP'yi hem de AKP'yi oldukça zorlu bir seçim bekliyor.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir