Gündem

Annie Ernaux kimdir?

Nobel Edebiyat Ödülü, Fransız yazar Annie Ernaux’ya verildi. Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmasının ardından Annie Ernaux dünyada gündeme geldi. Annie Ernaux hakkında detaylar meral edildi. Peki, Annie Ernaux kimdir?

06 Ekim 2022 15:42

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Fransız yazar Annie Ernaux’ya verildiğini açıkladı. Nobel Edebiyat Ödülü, Fransız yazar Annie Ernaux’ya verildi. Bu haberin ardından Annie Ernaux dünya gündemine oturdu. Annie Ernaux ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Annie Ernaux, 10 milyon İsveç Kronu tutarındaki ödülün de sahibi olacak. Peki, Annie Ernaux kimdir?
 
Ödülün Ernaux’ya verilme gerekçesi “kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarmadaki cesareti ve objektif duyarlılığı” olarak açıklandı.

Annie Ernaux kimdir?

BBC'nin haberine göre 1940 yılında Fransa’nın Lillebonne şehrinde, işçi sınıfına mensup bir ailede doğan Ernaux, edebiyat öğrenimi gördü ve uzun yıllar boyunca edebiyat öğretmenliği yaptı.

İlk romanını 1974 yılında “Les Armoires vides” (Boş Dolaplar) ismiyle yayımlayan yazar, bu dahil pek çok çalışmasında otobiyografik bir anlatımı önceledi.

“La Place” (Babamın Yeri) ismini verdiği ve 1984 yılında yayımladığı ikinci romanıyla Renaudot Ödülü’nü kazandı. Romanda doğup büyüdüğü küçük Fransız kasabasındaki hayat ve deneyimleriyle beraber, babasıyla kurduğu ilişkiyi otobiyografik bir anlatımla kaleme aldı.

Kişisel deneyimleri üzerinden sınıf atlama, evlilik, kadın özgürlüğü, cinsellik, kürtaj, hastalık, yaşlılık ve ölüm gibi meseleleri de sık sık konu edinen Fransız yazar, okuruna toplumsal bir anlatım sundu.

“Babamın Yeri”, “Boş Dolaplar”, “Seneler”, “Yalın Tutku” ve “Kürtaj” isimleriyle Türkçe"de yayımlanmış dört kitabı bulunuyor.