Dünya

Anket: ABD’li yetişkinlerin çoğu kürtajın yasaklanmasını istemiyor

12 Temmuz 2023 14:44

T24 Dış Haberler

Yeni bir ankete göre, kürtaja en fazla sınırlama getiren eyaletlerde yaşayanlar da dahil olmak üzere ABD’li yetişkinlerin çoğunluğunun kürtajın en azından hamileliğin ilk aşamalarında yasal olmasını istediği aktarıldı.

Haziran ayı sonunda Associated Press’in Ulusal Görüş Araştırma Merkezi (NORC) tarafından düzenlenen anket, ABD Yüksek Mahkemesi’nin ülke çapında yaklaşık 50 yıldır yürürlükte olan kürtaj hakkı kararını bozmasından (Roe v. Wade) bir yıl sonra yapıldı.

Ankete göre, ABD’lilerin yaklaşık üçte ikisi kürtajın çoğu durumda yasal olması gerektiğini söylerken, yaklaşık dörtte biri her zaman yasal olması gerektiğini ve yaklaşık onda biri her zaman yasadışı olması gerektiğini düşünüyor.

Hamileliğin 24. haftasına gelindiğinde ise çoğunluk, eyaletlerinin genel olarak kürtaja izin vermemesi gerektiğini düşünmekte.

Ankete göre her on ABD’liden biri, Yüksek Mahkeme'nin Roe v. Wade kararını bozmasından bu yana geçen bir yıl içinde kürtaj yaptıramayan ya da kürtaj yaptırmak için seyahat etmek zorunda kalan birini tanıdığını söyledi ve bu durumun özellikle gençler, beyaz olmayanlar ve hamileliğin her aşamasında kürtajın yasak olduğu eyaletlerde yaşayanlar arasında yaygın olduğu belirtildi.

Eyaletlerin neredeyse yarısının artık 20 ila 27. haftalara kadar kürtaja izin vermekte olduğu, ancak çoğu durumda bundan daha geç sürelerde kürtajı yasakladığı bildirildi. Roe v. Wade kararının bozulmasından önce neredeyse her eyaletin bu aralıkta yer aldığı şimdi ise, güneydeki eyaletlerin büyük bölümü de dahil olmak üzere 14 eyalette kürtajın (çeşitli istisnalar dışında) hamileliğin her aşamasında yasaklandığı ifade edildi.

Cumhuriyetçi Parti kontrolündeki eyalet yönetimlerinin çoğu daha fazla kürtaj kısıtlaması için bastırırken, anket bunun her zaman için kamu desteği almayacağını ortaya koyuyor. Ülke genelinde her on kişiden dördünün kendi toplumlarında kürtaja erişimin çok zor olduğunu söylerken, dörtte birinin bunun çok kolay olduğunu düşündüğü belirtildi.

1220 yetişkinle yapılan anketin, 22-26 Haziran tarihleri arasında NORC’un ABD nüfusunu temsil edecek şekilde tasarlanan olasılık temelli AmeriSpeak Paneli’nden alınan bir örneklem kullanılarak gerçekleştirildiği belirtildi. Tüm katılımcılar için örneklemin hata payının artı-eksi yüzde 3,9 olduğu aktarıldı.