Gündem

Mülkiyeliler Birliği: Ankara Üniversitesi'ndeki saldırının sorumlusu fakülte yönetimidir

"Fakültenin atanmış dekanının ve yönetiminin istifasını istiyoruz"

19 Kasım 2019 17:30

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde düzenlenen “Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye” başlıklı sempozyumda protesto etmek isteyen öğrencilerin alınmaması ve özel güvenliklerin öğrencilere copla darp edilmesi ve  sonrasında öğretmen ve öğrencilerin ülkücü bir grup tarafından okul bahçesinde saldırıya uğraması Mülkiyeliler Birliği tarafından protesto edildi. Mülkiyeliler Birliği, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı'nın ve yönetimin istifasını talep etti. 

Yüzün üzerinde öğrencinin katıldığı basın açıklamasına CHP’li milletvekili Ali Şeker ile HDP’li milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Ömer Faruk Gergerlioğlu da katıldı. Basın toplantısına İHD Genel Merkezini temsilen Fatin Kanat,  Ankara Barosunu temsilen Dr. Kerem Altıparmak ve Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı Doç. Dr. Meltem Kayıran katıldı.

Mülkiyeliler Birliği adına basın açıklamasını Genel Başkan Dr. Dinçer Demirkent okudu.

Mülkiye’nin 160 yıllık tarihinin, Mülkiye’nin yaşadığı tasfiyelerin, 73 yıllık mezun cemiyeti Mülkiyeliler Birliği’nin ve öğrencilerin Mülkiye tarihindeki yeri gibi birçok önemli konunun adı dahi anılmadan, Rektör Erkan İbiş’in himayelerinde yeniden yazılmak istendiğini belirten Demirkent, “Mülkiye'nin tasfiye edilme sürecinin faili olarak geçmiş bir Rektöre, önemli pozisyonlarda görev yapmakta olan mezunlarımız ile öğrencilerimizi buluşturmak istediğimizde bu isteğimizi geri çeviren fakülte yönetimi tarafından ardına kadar açılan kapılar, fakültemizin öğrencilerinin yüzüne kapanmıştır. Üstelik tüm bunlar yetmezmiş gibi öğrencilerimiz Ankara Üniversitesi’nin özel güvenlik görevlilerinin fiziki saldırısına uğramıştır” dedi.

Öğrencilerini korumak için araya giren hocalara, bir süredir Cebeci Kampüsünde konuşlanmalarına ve fiziki saldırılarda bulunmalarına Ankara Üniversitesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından gruplar  tarafından tekmelerle saldırıldığını anlatan Demirkent, “Mülkiyeliler Birliği olarak bizler, Mülkiye değerlerine ve birikimine ve bu değerlerin başında gelen akademik özgürlüklere yönelmiş bu saldırıyı kınıyor; öğrencilerimize şiddet uygulayan güvenlik görevlileri ile hocalarımıza fiziksel saldırıda bulunan ülkücü gruplar hakkımda derhal soruşturma açılmasını talep ediyoruz.  Fakültenin atanmış dekanının ve yönetiminin istifasını istiyoruz” diye konuştu.

"Güvenlik güçlerinin coplarıyla karşılaştık"

Ardından öğrenciler adın açıklama yapıldı. “Sempozyuma girmek istediğimizde Özel Güvenlik Güçlerinin coplarıyla karşılandık” diyen öğrenciler, gün boyunca yaşananları anlattılar. İbiş’in fakülteden 36 akademisyenin ihracıyla yaratılan tahribatın baş sorumlusu olduğunu belirten öğrenciler, “Bütün eylemleriyle SBF değerlerini yok sayan İbiş’in SBF’de gerçekleşen bu sempozyumun onur kurulunda olmasını, yıkmaya çalıştığı kürsüde konuşmasını bu okulun öğrencileri olarak kabul etmiyoruz” dediler.  Öğrenciler hocalarına ve öğrenci arkadaşlarına da bir çağrı yaparak, “ KHK’lara ve öğrenci düşmanlığına karşı birleşmeye ve bu sempozyumu protesto etmeye çağırıyoruz” dedi.

Basın açıklamasının ardından söz alan CHP’li milletvekili Ali Şeker, “KHK’larla hocaları attılar, şimdi de öğrencileri toplantıya almıyorlar” dedi. Türkiye’yi yöneten fakültenin düşürüldüğü durumun üzücü olduğunu belirten Şeker, kimsenin buna hakkı olmadığını söyledi.  Gerilimden beslenen iktidarın üniversitelerden elini çekmesini isteyen Şeker, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin de bir an önce görevlerine dönmesini istedi.

Cebeci’ni mücadelenin merkezi olduğunu belirten HDP’li milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Türkiye’nin özgür üniversiteye ihtiyacı olduğunu kaydetti.  Birlikte mücadeleyle bunu sağlanabileceğine vurgu yapan Kerestecioğlu, “Bu zalimliğe karşı kazanan biz olacağız” diye konuştu.

HDP’li vekil Mehmet Rüştü Tiryaki, Haluk Gerger’in yıllar önce Mülkiye’yi “Bakan olanlarla arkadaşları cezaevinde olarak” olarak nitelediğini hatırlattı. Yunanistan’daki Albaylar Cuntası döneminde üniversiteye yönelik saldırı sonrasında yaşananları anlatan Tiryaki, o saldırıdan sonra Yunanistan’da üniversitelere silahlı güçlerin giremediğini belirterek üniversitede silahlı güç bulunmamasının gereğine işaret etti. Tiryaki, “Mülkiye direnecek ve biz de yanlarında olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

HDP’li milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da konuşmasında üniversitelerin uzun süredir üniversite olmaktan çıkarılmaya çalışıldığına vurgu yaptı. Her yerde bu baskıların devam ettiğini söyleyen Gergerlioğlu, sempozyuma öğrencilerin alınmamasının inanılır gibi olmadığını kaydetti. Gergerlioğlu hep birlikte demokratik hukuk devletini oluşturacaklarını söyledi.

Basın toplantısında İHD adına konuşan Fatin Kanat, Türkiye’de anayasal düzeni ortadan kaldıran bir iktidarla karı karşıya olunduğuna dikkat çekti. ODTÜ’de 70 öğrenciye soruşturma açıldığı bilgisini veren Kanat, İHD olarak süreci takip ettiklerini ve Mülkiye öğrencilerinin de yanında olacaklarını ifade etti.

Ankara Barosu adına konuşan Dr. Kerem Altıparmak ise yaşananların olumlu yanından bahsetmek istediğini söyledi. “Mülkiye öğrencileri boyun eğmedi. Bu kadar baskı karşısında bile hakikati savunan öğrenciler var” diyen Altıparmak, bu nedenle öğrencilere teşekkür etti.

Basın toplantısında son konuşmayı Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı ve SBF öğretim üyesi Doç. Dr. Meltem Kayıran yaptı. Gün boyunca saldırıların sürdüğünü vurgulayan Kayıran, yaralana öğrenci ve akademisyenlere geçmiş olsun dileklerini iletti. Öğrencilerin sempozyuma alınmamasına tepki gösteren Kayıran, saldırganlara soruşturma açılmasını istedi.

Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Dr. Dinçer Demirkent’in okuduğu ve SBF Dekanını istifasını istediği basın açıklamasının tam metni şöyle:

“Bugün Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Mülkiye’nin 160. Yılı vesilesiyle düzenlenen “Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye” başlıklı sempozyum vardı. 160 yıllık bir kurumun, Türkiye’de sosyal bilimler alanında birçok ekolün öncüsü olmuş, eleştirel sosyal bilimin taşıyıcısı olarak kendini kurmuş, Türkiye’nin siyasal hayatında hem öğrencileri hem de öğretim üyeleriyle önemli bir yer kaplayan bir Fakülte’den bahsediyoruz.

Bundan üç yıl önce öğretim üyelerinin onlarcası ihraç edilmiş, son beş yılda bütün özgünlükleri ve gelenekleri tasfiye edilen bir Fakülteden bahsediyoruz. 80 yıllık İnek Bayramı’nı cezalandıran, yargı koridorlarına düşüren bir fakülteden bahsediyoruz. Öğrenci topluluklarının etkinlik yapmasının bile yasaklandığı bir fakülteden bahsediyoruz. Dersleri saldırıya uğramış, hocaları gazetelerde hedef gösterilmiş, sınav soruları soruşturmaya uğramış bir akademik ortamın nasıl inşa edildiğini son birkaç yılda hepimiz deneyimledik.

Mülkiye’ye yönelik bu saldırının başlıca faillerinin arasında olan, AKP akademilerinde ders vermiş, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, Mülkiye’nin 160. yılı onuruna düzenlenen, Mülkiye’nin Türkiye modernleşmesindeki yerinin değerlendirileceği sempozyumun Onur Kurulu üyesi yapılmış. Mülkiye’nin 160 yıllık tarihi, Mülkiye’nin yaşadığı tasfiyeler, 73 yıllık mezun cemiyeti Mülkiyeliler Birliği, öğrencilerin Mülkiye tarihindeki yeri gibi birçok önemli konunun adı dahi anılmadan, Rektör Erkan İbiş’in himayelerinde yeniden yazılmak istenmiştir. Üstelik fakülte yönetimi bu tarih yazımını, fakültenin mezunlarından, öğrencilerinden arındırılmış bir salonda gerçekleştirmeye niyetlenmiştir.

Mülkiye’yi Mülkiye yapan kolektif üretim ve paylaşımdır. Bugün söz konusu sempozyumu izlemek, belki de Mülkiye tarihine ilişkin fikirlerini ifade etmek isteyen, bu kolektif üretim ve paylaşımın asli bileşenlerinden olan öğrenciler, fakülte yönetimi tarafından sempozyumun düzenleneceği salona alınmak istenmemiştir. Ardından yaşanan ve Mülkiye tarihine şimdiden geçmiş olan görüntüleri ne yazık ki hep birlikte izledik. Mülkiye tarihine Mülkiye'nin tasfiye edilme sürecinin faili olarak geçmiş bir Rektöre, önemli pozisyonlarda görev yapmakta olan mezunlarımız ile öğrencilerimizi buluşturmak istediğimizde bu isteğimizi geri çeviren fakülte yönetimi tarafından ardına kadar açılan kapılar, fakültemizin öğrencilerinin yüzüne kapanmıştır. Üstelik tüm bunlar yetmezmiş gibi öğrencilerimiz Ankara Üniversitesi’nin özel güvenlik görevlilerinin fiziki saldırısına uğramıştır.

Bu duruma tepki gösteren ve öğrencilerini korumak için araya giren hocalarımıza, bir süredir Cebeci Kampüsünde konuşlanmalarına ve fiziki saldırılarda bulunmalarına Ankara Üniversitesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından göz yumulan faşist çeteler tarafından tekmelerle saldırılmıştır.

Mülkiyeliler Birliği olarak bizler, Mülkiye değerlerine ve birikimine ve bu değerlerin başında gelen akademik özgürlüklere yönelmiş bu saldırıyı kınıyor; öğrencilerimize şiddet uygulayan güvenlik görevlileri ile hocalarımıza fiziksel saldırıda bulunan ülkücü gruplar hakkımda derhal soruşturma açılmasını talep ediyoruz.  Fakültenin atanmış dekanının ve yönetiminin istifasını istiyoruz.

Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu”