Gündem

Ankara’nın yıllardır bitmeyen kulesinde maliyet 6’ya katlandı: 2 Aralık’ta bitecek inşaat hala devam ediyor

Ankara’da 2003 yılında temeli atılan, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de gerilimlerine sahne olan Cumhuriyet Kulesi için, bugüne kadar toplam dört ihaleyle kamu kaynaklarından 355 milyon 653 bin TL para harcandı

27 Aralık 2023 00:08

Ankara’nın Keçiören ilçesinde 20 yıl önce temeli atılan ve yapımı yılan hikayesine dönen Cumhuriyet Kulesi’nin, peş peşe ihalelerle maliyetinin 6’ya katlandığı ortaya çıktı. 2020 yılında 59 milyon TL’ye ihale edilen ancak inşaatı tamamlanamayan kule için bu yıl yapılan ihalenin maliyeti 295 milyon TL’ye yükseldi. Sözleşmeye göre 2 Aralık’ta belediyeye teslim edilmesi gereken kulede inşaat halen bitmedi. 

Ankara’da 2003 yılında temeli atıldıktan sonra yıllardır tamamlanamayan, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile kulenin temelini atan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok arasında birçok defa gerilime neden olan Cumhuriyet Kulesi’nde bu yılın başında başlanan inşaat halen bitirilemedi. Maliyetin, aradan geçen birkaç yılda 6’ya katlandığı da ortaya çıkarken, son yapılan ihalede işin 2 Aralık’ta biteceği öne görülüyordu. 

Melih Gökçek’le karşı karşıya gelmişti

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, 1994 yılındaki yerel seçimlerde Keçiören Belediye Başkanı olduktan sonra ikinci başkanlık döneminde, 2003 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Cumhuriyet Kulesi’nin temelini atmış ve “Türkiye’nin en yüksek kulesi” olacak demişti. Ancak dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le bu kule yüzünden karşı karşıya gelince kulenin inşaatı da yarım kalmıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılında kuleyle ilgili imar planlarına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açmıştı. 

2019’da kaldığı yerden devam etti

Dava süreci devam ederken, 2014 yılında hazırlanan imar planı değişikliği de Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde reddedildi ve kule plansız kaldı. 2009 yılında bıraktığı Keçiören Belediye Başkanlığına 2019 yılında yeniden seçilen Altınok, kule için yine ihaleler düzenlemeye başladı. Kulenin yangın danışmanlığına yönelik hizmet alımını içeren ihale kapsamında Ekim 2019’da 137 bin TL harcandı. Kasım 2019’da da kule için bir başka hizmet alımı ihalesi yapıldı ve 298 bin TL karşılığında sözleşme imzalandı. 

Öngörülen maliyetin yüzde 17 üzerinde

Kulenin yapımı için ana ihale de 2020 yılının Mayıs ayında yapıldı Bu ihale 59 milyon 753 bin TL’ye Has-Kar Harita isimli firmaya verildi. Hedeflenen tarihte kule inşaatı tamamlanamayınca bu kez bu yılın başında Ocak ayında ikmal ihalesi açıldı ve 1 Şubat’ta Tankyapı isimli şirketle 295 milyon TL’ye sözleşme imzalandı. Pazarlık usulü yapılan ihaleye tek firma teklif verirken, ihalede öngörülen maliyetin yüzde 17 üzerinde bir tutar ile sonuçlanması da dikkat çekti. Bugüne kadar toplam dört ihale için kamu kaynaklarından 355 milyon 653 bin TL para harcanmış olurken, son imzalanan sözleşmede kulenin bitiş tarihinin 2 Aralık olarak belirtilmesine karşın inşaatın halen devam ettiği görüldü.