Politika

Ankara'da kritik hafta: Gözler, Erdoğan-Özel görüşmesinde; Numan Kurtulmuş, 'anayasa' mesaisine başlıyor

29 Nisan 2024 09:44

Başkent Ankara, yoğun bir haftaya giriyor. Gözler, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in görüşmesine kilitlendi. Kulislere göre, Erdoğan'ın gündeminde yeni anayasa var. Özel ise 8 maddelik gündemle görüşmeye katılacak. Yeni anayasa hazırlıkları da bu hafta yoğun bir diplomasiyle başlayacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni parti gruplarına ziyarette bulunacak. 

8 yıl sonra ilk görüşme

31 Mart yerel seçimlerinin ardından, Ankara'da politika koridorları hareketleniyor. Kulisler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özel arasında bu hafta gerçekleşecek görüşmeye kilitlendi.

AKP ve CHP liderlerini 8 yıl aradan sonra bir araya getiren süreç, Özel’in Erdoğan’a açtığı bayram tebriği telefonu ile başladı. Erdoğan ve Özel, TBMM'nin 104'üncü açılış yıldönümü nedeniyle düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resepsiyonundaki çay buluşmasında bir araya geldi, kısa bir sohbet gerçekleştirip, randevulaştı. 

Ana gündem maddesi, yeni anayasa 

Alınan bilgiye göre, görüşmenin ana gündem maddesi yeni anayasa olacak. Erdoğan, son olarak Irak dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada birçok alandaki değişime dikkat çekerek,“Buna ayak uydurmak için de Türkiye’nin eskinin darbe ruhunu özünde barındıran anayasa metninden kurtulup yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşma zamanı gelmiştir. Yani bu konuda CHP’nin de böyle bir değişime destek verebileceği düşüncesinde ve inancındayım” demişti. 

Özel'in gündeminde 8 madde var

CHP Lideri'nin çantasında ise anayasa dışında, borçları nedeniyle sıkıntı yaşayan yerel yönetimlerin gelir kaynaklarının arttırılması, belediyelerin merkezi yönetimden onay bekleyen kritik projeleri, hayat pahalılığı, emekli aylıkları, öğretmenler başta olmak üzere atama bekleyen çeşitli meslek adayları, kamuya girişte mülakatın kaldırılması, Gezi tutukluları başta olmak üzere yargıda yaşanan sıkıntıları da içeren geniş bir dosya olacak.

Yeni anayasa diplomasisi başlıyor

Yeni anayasa konusunda partilerle ilk teması ise TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş sağlayacak. Liderlerle görüşme turuna çıkacak Kurtulmuş’un Özel’i salı günü Meclis’teki çalışma ofisinde ziyaret edeceği bildirildi. Bu ziyaret, henüz tarihi kesinleşmeyen ancak perşembe ya da cuma günü Beştepe’de gerçekleşebileceği belirtilen Erdoğan-Özel görüşmesi öncesinde CHP kanadına yönelik bir nabız yoklaması yorumlarına da yol açıyor.