Ekonomi

Ankara'da ekmeğe zam: Fiyat artışı kaçınılmaz olmuştu

29 Aralık 2023 17:44

Ankara İli Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu, 10 gün önce toplanmıştı. Yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından komisyon, gramajı 10 gram artırılan ekmeğin bir TL zamlanarak 8 TL yapıldığını açıkladı.

Ankara'da 1 Ocak’tan itibaren 210 gram ekmek 8 TL'den satılacak.

Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık yaptığı açıklamada, ekmeğin gramajının "200 gramdan 210 grama çıkartıldığını" belirterek un fiyatlarına da zam geldiğini söyledi.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkan Vekili Hüseyin Ar'ın başkanlığında, Ankara Ticaret İl Müdürlüğü, Ankara Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ankara Ticaret Odası ile ANKESOB'a bağlı ilgili odaların temsilcilerinden oluşan Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu üyelerinin katılımıyla yapılan toplantıda, pişmişi net 210 gram olan ekmeğin 8 TL'den satılması kararı oybirliğiyle kabul edildi.

Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Ankara'da 1 Ocak’tan itibaren 210 gram ekmek 8 TL'den satılacağını” söyledi. Alnıaçık, ekmeğin gramajının da 200 gramdan 210 grama çıkartıldığını belirtti. Un fiyatlarına da zam geldiğini söyleyen Gürsel Alnıaçık, “500 TL olan 50 kilogram un 650 TL’ye çıktı. 185 TL olan yaş maya ise 450 TL” oldu dedi.

"Fiyat artışı kaçınılmaz olmuştur"

Komisyon Başkanı ANKESOB Başkan Vekili Ar’ın yazılı açıklaması şöyle:

“Artan girdi maliyetlerinin komisyonda göz önüne alındığını belirterek, maliyetleri doğrudan etkileyen un, maya, elektrik, su, doğalgaz, motorin, işçilik ve kira gibi artan girdiler nedeniyle ekmek fiyatının maliyetinin altında kaldığı ve bu nedenle ekmek fiyatında yeni düzenlemeye gidilmesi gerektiği konusunda mutabık kalındığını kaydetti. Ar, "Pişmişi net 210 gram gelen normal ekmeğin 8 TL'den, pişmişi net 315 gram gelen normal ekmeğin 12 TL'den, pişmişi net 420 gram gelen normal ekmeğin 16 TL'den satışının uygulanmasına ilişkin Ekmek Fiyatları Azami Hadlerini Gösterir Ücret Tarifesi, toplantıya katılan komisyon üyesi kurum ve kuruluş temsilcilerinin onayına sunulmuş ve tarife oy birliğiyle kabul edilmiştir. Maliyet birimlerine gelen zamlar göz önüne alındığında ekmekte fiyat artışı kaçınılmaz olmuştur."

 Ocak'ta yürürlüğe girecek

Ankara İli Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonunun oy birliğiyle kabul ettiği Ankara merkez ve ilçelerinde uygulanacak Normal Ekmek Fiyatları Azami Hadlerini Gösterir Ücret Tarifesi, Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'nün görüşünün alınmasının ardından, ANKESOB Yönetim Kurulu'nun kararı ile uygulamaya konulacak. Yeni tarife; 1 Ocak 2024'den itibaren geçerli olacak.