Gündem

Ankara’da 8 Mart: Bize bir devrim lazım, o da bu gece lazım!

"Sadece 22 yıldır değil kendimizi bildiğimizden beri yüzyıllardır mücadele vermiş, erkeklere direnmiş kadınlardan aldığımız güçle mücadele ediyoruz"

08 Mart 2024 22:01

Ceren Bala Teke - Asya Tekyaşar / T24 Ankara

Ankara’daki kadınlar ve LGBTİ+’lar, polis barikatları ve yağmura rağmen 18. Feminist Gece Yürüyüşü'nü gerçekleştirdi. “Bize bir devrim lazım o da bu gece lazım” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan Kırmızı Şemsiye’den Destina, “Feminizmden korkuyorlar çünkü dayanışmamız yalnız olmadığımızı hatırlatıyor. Erkeklere hayır demek, bu düzene baş kaldırma gücü veriyor. Gazze’de gözlerimizin önünde açık bir soykırım sürüyor. Bu soykırım batı dünyasında feminizmle meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Soykırımla feminizm olmaz. Göçmen kadınlar her zamankinden güvensiz” dedi.

Ankara’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “18. Feminist Gece Yürüyüşü” yapıldı. Kadın dernekleri ve siyasi partiler Kolej Meydanı’nda toplanarak Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Yağmura rağmen yürüyen kadınlar ve LGBTİ+’lar “Patriyarkayı yıkacağız”, “Özgür Filistin”, “Zıplamayan Tayyip’tir”, “Recep kaç kaç, kadınlar geliyor”, “Bize bir devrim lazım o da bu gece lazım”, “Hatay’ı kadınlar kuracak” sloganları attı.

TIKLAYIN - 8 Mart | Feminist Gece Yürüyüşü için sokaklara çıkan kadınlar ve LGBTİ+'lar pankartlarla böyle haykırdı!

Sakarya Caddesi’nde polisin “Barikatı aç” sloganları ardından yürüyüş yolunu açmasıyla “18. Feminist Gece Yürüyüşü” yapıldı. Yürüyüş ardından basın açıklamasını Kırmızı Şemsiye’den Destina okudu. Basın metninden öne çıkanlar şu şekilde:

“Sadece 22 yıldır değil kendimizi bildiğimizden beri yüzyıllardır mücadele vermiş, erkeklere direnmiş kadınlardan aldığımız güçle mücadele ediyoruz. Bu sene de başta patriyarkayla ve gücünü yine patriyarkadan alan siyasi baskılarla mücadele etmenin yolunu feminizmle direnmenin gücünü feminist dayanışmada bulduk. Kimi zaman sevgi sözcükleriyle de sindirmek istediler.

TIKLAYIN - Kadınlar mücadelede ısrarcı: Haklarımız için direniyoruz

TIKLAYIN - Dünya Kadınlar Günü | Türkiye'nin emekçi kadınları

“Gazze’de gözlerimizin önünde açık bir soykırım sürüyor”

Feminizmden korkuyorlar çünkü dayanışmamız yalnız olmadığımızı hatırlatıyor. Erkeklere hayır demek, bu düzene baş kaldırma gücü veriyor. Gazze’de gözlerimizin önünde açık bir soykırım sürüyor. Bu soykırım batı dünyasında feminizle meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Soykırımla feminizm olmaz. Göçmen kadınlar her zamankinden güvensiz.

“6 Şubat'tan sonra ‘Bize oy vermezseniz böyle olur’ lafını işittik”

6 Şubat depremleri sonrasında bize oy vermezseniz böyle olur lafını işittiler siyasetin en tepesinden. Biz kadınlar bu tehdidi bana itaat etmezsen dayağı hak edersin diyen erkeklerden, erkek medyadan, yargıdan, toplumdan iyi biliyoruz. Bizi tehdit ederek susturma çabalarını kabul edecek olsak çoktan sinmiştik ama tam tersine bugün feminizm her yerde.”

TIKLAYIN - Kadınlar ve LGBTİ+'lar Feminist Gece Yürüyüşü'nde haykırdı: Kurtuluşumuz feminist mücadele!