Gündem

Ankara Barosu'ndan CMK eylemi: Zorunlu müdafilik hizmetinin verilmesi iktidar tarafından bilinçli olarak tercih edilmemektedir

14 Ocak 2024 22:41

Ankara Barosu, CMK Tarifesi'ndeki artış oranını yetersiz bularak eylem kararı aldı. Barodan yapılan açıklamada, "Özellikle soruşturma aşamasında işkence ve kötü muamelenin önlenmesi amacı ile getirilen zorunlu müdafilik müessesesi, ceza yargılamasında hak arama özgürlüğünün, adil yargılanma hakkının olmazsa olmazıdır. Ancak görüyoruz ki ceza yargılamasında zorunlu müdafilik kapsamında yapılan görevlendirmelerin hukuk devleti içerisindeki rolü ve bu kapsamda avukatlarca verilen hizmet, iktidar tarafından hala tam olarak anlaşılamamakta veya bu hizmetin verilmesi bilinçli olarak tercih edilmemektedir" denildi. 

TIKLAYIN - Zamlı CMK ücretleri açıklandı

2024 yılı CMK ücretleri Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Barolar ve avukatlar CMK ücretlerine tepki gösterdi. Ankara Barosu, artış oranını yetersiz bulduğu içİn eylem kararı aldı. 

Barodan yapılan açıklama şöyle: 

"2024 yılı CMK ücret tarifesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yayınlanan tarifede yüzde 58'lik bir artış oranı belirlenmiştir. Bu oran tarife yayınlanmadan önce Türkiye Barolar Birliği ile Adalet Bakanlığı arasında yapılan görüşmelerde dahi teklif edilen tutarın çok altındadır. Özellikle soruşturma aşamasında işkence ve kötü muamelenin önlenmesi amacı ile getirilen zorunlu müdafilik müessesesi, ceza yargılamasında hak arama özgürlüğünün, adil yargılanma hakkının olmazsa olmazıdır. Ancak görüyoruz ki ceza yargılamasında zorunlu müdafilik kapsamında yapılan görevlendirmelerin hukuk devleti içerisindeki rolü ve bu kapsamda avukatlarca verilen hizmet, iktidar tarafından hala tam olarak anlaşılamamakta veya bu hizmetin verilmesi bilinçli olarak tercih edilmemektedir. 

Aynı şekilde dar gelirli vatandaşlara hak arama özgürlüklerinin sağlanması amacıyla verilen adli yardım hizmetlerinde de yeterli kaynak aktarılmadığı için avukatlar ücretlerini zamanında alamamakta, barolara ödenmesi gereken pay eksik ödenmekte, iktidar bu nedenle avukatlara olan yığılmış borcunu ödeme yönünde hiçbir adım atmamakta, verilen sözler tutulmamaktadır.

Tarife ile getirilen son artış, zaten çok düşük olan ücretlerin iyileştirilmesi bir yana günümüz ekonomik koşullarında iyice erimesine neden olmuştur. Artış yapılmadığı gibi KDV muafiyeti veya KDV'nin düşürülmesi yönündeki taleplerimiz de karşılanmamıştır. Bu durumda tüm yük yine avukatlara yüklenmiştir. 

Zorunlu müdafilik hizmeti karşılığı ödenen ücretlerin, bugüne kadar bu hizmeti büyük bir özveri ve onurla yerine getiren avukatlar için mevcut ekonomik koşullar altında tahammül edilemez bir hale geldiği açıktır. Bu koşullarda zorunlu müdafi hizmetinin sürdürülmesi mümkün değildir. 

İktidarın bugüne kadar verilen hizmetin önemini kavrayamamış olması ve bir çözüm üretmemesi sonucunda Ankara Barosu Yönetim Kurulu olarak 13.01.2024 tarihinde olağanüstü toplantı yapılmış, alınan kararlar siz değerli meslektaşlarımızın bilgisine sunulmuştur. 

Toplantıdan alınan kararlara göre, 

İlk etapta;

  1. Türkiye Barolar Birliği'nin olağanüstü genel kurula çağırılmasına, 
  2. Bu konuda yapılacak ortak eylem planına kadar daha sonra yeniden değerlendirmek üzere şimdilik belirsiz süreli olarak 14.01.2024 tarihinden itibaren saat 22.00'dan 08.00'a kadar çocuk, şiddet mağduru kadın ve engelli vatandaşlarımız dışında görevlendirme yapılmamasına, 
  3. CMK sisteminde isteyen meslektaşlarımızın mazeret süresinin 01.01.2025 tarihine kadar uzatılmasına imkan tanınarak mazeret butonuna BU TARİFEYİ KABUL ETMİYORUM butonu eklenmesine, CMK sistemine kayıtlı baromuz avukatlarının süreç ile ilgili bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması amacıyla 15.01.2024 tarihinde saat 18.30'da Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde toplantıya çağrılmasına karar verilmiştir."