Dünya

Anestezi almadan ameliyata giren hasta: "Acımadı ki"

Evinde geçirdiği bir kazada kaval kemiği ve baldır kemiği kırılan 55 yaşındaki adam, hipnoz yöntemiyle hiç acı çekmediğini söyledi

31 Ocak 2024 09:18

T24 Dış Haberler

İsviçre'nin Baden kentinde yaşayan 55 yaşındaki Daniel Gisler, Mart 2022'de evinde geçirdiği bir kazada kaval kemiğini ve baldır kemiğini kırdı. Aylar sonra vücuduna takılan metallerden biri rahatsız edici hale geldiğinde, bir saat sürecek cerrahi operasyona alınan Gisler, anestezi almayı reddetti. 

Vücudun yalnızca işlem uygulanacak olan bölgesinin uyuşturulmasını içeren lokal anestezi yöntemini de reddeden Daniel, sertifikalı bir OMNI hipnoz terapisti olmak için yedi aylık bir kursu tamamladıktan sonra, bunu kendi ameliyat sırasında kullanmaya karar verdi. 

Gisler, "Hipnozun ağrı yönetiminde çok yardımcı olabileceğini ve tabii ki çok daha fazlasını öğrendim" dedi. 

Baden Kanton Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Başkanı Karim Eid, "Bu gerçekten olağanüstü bir istekti. Yenilikçi bir hastane olarak, özellikle hipnoz yönteminin işe yarayıp yaramadığını ve nasıl çalıştığını merak ettiğimiz için hastaya isteği doğrultusunda bu deneyimi yaşatmak istedik" dedi. 

Daniel, işlem sırasında neler olduğunun tamamen farkında olmasına rağmen kendisini çok rahatlamış hissettiğini, ilk kesi sırasında hafif bir çekilme hissi hissettiğini ama hiç acı çekmediğini söyledi. 

İşlemden yaklaşık 40 dakika önce hipnoterapist Lajla Tahic'in "yatıştırıcı sözlerini" dinleyerek hipnotize edildiğini söyleyen Gisler'in amacı hipnozun en derin seviyesi olduğu söylenen ve neredeyse acı çekmeden var olabileceğini iddia ettiği "Esdaile" durumuna girmekti. 

Hastane tarafından yapılan açıklamada, "10 santimetrelik kesiler atılıken hafif inlemeler ve ara sıra yaşanan seğirmeler dışında, Daniel büyük ölçüde sakin kaldı ve gözleri her zaman kapalıydı" denildi.