Gündem

Anayasa Mahkemesi: Hapishanenin, hak ihlallerini anlatan mektubu engelleme yetkisi yok

"Mektupların alıkonulması suretiyle haberleşme hürriyetine yapılan müdahale orantısızdır" denildi

10 Ekim 2019 10:31

Anayasa Mahkemesi, mahpusların milletvekillerine yazdıkları ve hapishanedeki sansür ile engellemelerden bahsettikleri mektupların da engellenmesinin, haberleşme hürriyetinin ihlali olduğuna hükmetti.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, mahpuslar Mecit Şahinkaya ve Tamer Korkmaz, milletvekillerine, mektuplarının engellendiğini yazdıkları mektupların da “sakıncalı” bulunarak yasaklanmasının ardından verdikleri hukuk mücadelesini kazandı. Anayasa Mahkemesi, bu yasakla Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine hükmetti ve Şahinkaya ve Korkmaz’a 2’şer bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kararda, hapishane yetkililerinin mektup gönderme ve almanın, mahpusların dış dünya ile bağlantısında en önemli araçlardan biri olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak dış dünya ile yeterli bir iletişim sürdürmelerinde onlara yardım etmesi ve destek vermesi gerektiği ifade edildi.

Ayrıca bu olaydaki yasaklama kararında, mektup içeriklerinin neden sakıncalı olduğuna ilişkin somut tespitlere dayalı yeterli gerekçe gösterilmediği belirtildi.

Milletvekillerine gönderilmesi engellenen mektuplarda, hapishanedeki hak ihlalleri yer alıyordu. AYM kararında, hapishane idaresinin Meclis üyelerine bu iddiaların ulaşmasını engellemek gibi bir yetkisi olmadığı ifade edildi:

“Aksine hukuka bağlı ceza infaz kurumu idaresinin, başvurucuların kötü muamele iddialarının araştırılması ve gerçeğin ortaya çıkarılması için bağımsız ve tarafsız bir resmî soruşturma yürütecek idari ve yargısal makamları durumdan derhâl haberdar etme ve harekete geçirme yükümlülüğü vardır.

“Dolayısıyla gönderilmek istenen mektupların alıkonulması suretiyle haberleşme hürriyetine yapılan müdahale amaçlanan hedefler açısından orantısız olup demokratik toplum gereklerine uygun değildir.”


Haberin tamamını okumak için tıklayın.