Dünya

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, sergilerinden tüm insan kalıntılarını kaldıracak

16 Ekim 2023 10:58

T24 Dış Haberler

ABD'nin New York kentinde bulunan Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, toplanma şekilleri etik dışı olduğu gerekçesiyle sergilenen koleksiyonlarından insan kalıntılarını tamamen çıkaracağını ifade etti. 

ABD'nin en büyük doğal tarih müzesinde 12 bin kadar insan kalıntısı bulunuyordu. Bunların bir bölümünü mezarları soyulmuş yerlilerin ve kölelerin iskeletleri oluşturuyordu. Sergide ayrıca 1940'lı yıllara kadar toplanmaya devam edilmiş New Yorklu cesetleri bulunuyordu.

New York Times'ın aktardığına göre müze başkanı Sean Decatur, çalışanlarına gönderdiği bir mektupta, "İnsan kalıntıları koleksiyonları acayip bir güç dengesizliği sayesinde yapılabildi" dedi.

Decatur, "19. ve 20. yüzyılda birçok araştırmacı bu koleksiyonları beyaz ırkın üstünlüğünü göstermeye çalışan sorunlu söylemleri gündeme getirmek için kullanıyordu. Irksal hiyerarşi oluşturmak için fiziksel farklılıklar bulmaya çalışıyorlardı" ifadelerini kullandı.

Müzenin yeni politikası kapsamında kalıntılar sergilerden çıkarılacak, korunmaları için geliştirmeler yapılacak ve kalıntıların kime ait olduğunun tespit edilmesi için daha çok kaynak ayrılacak.