Dünya Basınında Bugün

Alzheimer tedavisinde yeni dönem; Crocus saldırısından sonra Rus ordusuna yazılanlarda artış; Gazze'de açlık büyüyor | Dünya Basınında Bugün

04 Nisan 2024 09:27

T24 Dış Haberler

Kan testleri artık Alzheimer ve demans için erken teşhis sağlayabilir; binlerce İngiliz deneme için kan testi yaptırmaya hazırlanıyor. Britanya'da aralarında eski başkan Brenda Hale'in de bulunduğu üç eski yüksek mahkeme yargıcı, 600'den fazla avukat, akademisyen ve emekli üst düzey yargıçlar; hükümetlerin İsrail'i silahlandırmaya devam ederek uluslararası hukuku ihlal ettiği uyarısında bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin "bitkin ve yıpranmış" ordusunun saflarını yenilemeyi amaçlayan, erkeklerin seferberliğe uygun hale gelme yaşının düşürülmesi ve bazı tıbbi muafiyetlerin kaldırılması da dahil olmak üzere üç tedbiri yasalaştırdı. ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, "Kuzey Gazze'de kuraklık yok. Doğal afet ya da ürün kıtlığı yok. Ancak savaşın üzerinden altı aydan az bir süre geçmesine rağmen, genellikle yıllar içinde ortaya çıkan bir süreç olan kıtlığın eşiğine gelindi" diye yazdı. Beyaz Saray, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın bu hafta Suudi Arabistan'a yapacağı ziyareti erteledi. Rusya Savunma Bakanlığı, bu yıl şu ana kadar 100 binden fazla kişinin Ukrayna'ya karşı savaşta sözleşmeli asker olarak savaşmak üzere kaydolduğunu söyledi.

4 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Kan testleri, Alzheimer'ın yıllar önce tespit edilmesine yardımcı olacak

Binlerce İngiliz, doktorların NHS'de teşhis konusunda devrim yaratacağını umdukları iki önemli deneme kapsamında demans için kan testi yaptırmaya hazırlanıyor.

Oxford ve UCL'den ekipler, "şok edici" teşhis oranlarını iyileştirmek için ucuz ve basit testin kullanımını geniş ölçekte araştırmak üzere görevlendirildi.

Bu tür testler hastalara çok daha kısa sürede daha fazla netlik sağlayacak ve aynı zamanda erken teşhis gerektiren yeni bir dizi Alzheimer ilacının piyasaya sürülmesine potansiyel olarak yardımcı olacak. 


The Guardian | Britanya'da eski yüksek mahkeme yargıçları, İsrail'e silah satışı yasağı istiyor

Britanya'da aralarında eski başkan Brenda Hale'in de bulunduğu üç eski yüksek mahkeme yargıcı, 600'den fazla avukat, akademisyen ve emekli üst düzey yargıçlar; hükümetlerin İsrail'i silahlandırmaya devam ederek uluslararası hukuku ihlal ettiği uyarısında bulundu.

Aralarında eski temyiz mahkemesi yargıçları ve 60'tan fazla avukatın bulunduğu imzacılar Başbakan'a gönderdikleri mektupta, Gazze'deki mevcut durumun "felaket" olduğunu ve Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırım işlenmesinin makûl bir risk olduğu yönündeki kararı göz önüne alındığında, Britanya'nın bunu önlemek için yasal olarak harekete geçmek zorunda olduğunu belirtti. 


The New York Times | Zelenski, askere çağırılma yaşını düşürdü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin "bitkin ve yıpranmış" ordusunun saflarını yenilemeyi amaçlayan, erkeklerin seferberliğe uygun hale gelme yaşının düşürülmesi ve bazı tıbbi muafiyetlerin kaldırılması da dahil olmak üzere üç tedbiri yasalaştırdı.

Parlamento geçtiğimiz Mayıs ayında askere alınma yaşını 27'den 25'e indiren yasayı kabul etmiş ancak Zelenski buna gerek kalmayacağı umuduyla imzalamayı ertelemişti. 


The Washington Post |  Yardım grupları İsrail saldırısı sonrası faaliyetlerini askıya aldı, Gazzeliler aç kaldı

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, "Kuzey Gazze'de kuraklık yok. Doğal afet ya da ürün kıtlığı yok. Ancak savaşın üzerinden altı aydan az bir süre geçmesine rağmen, genellikle yıllar içinde ortaya çıkan bir süreç olan kıtlığın eşiğine gelindi" diye yazdı. 

Oxfam'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Sally Abi Halil,  geçen ay yaptığı açıklamada "Daha önce hiç bu kadar hızlı bir şekilde yaygın bir açlığa dönüştüğünü görmemiştik" dedi.

Uluslararası yardım çabaları bu hafta İsrail'in bir hava saldırısında World Central Kitchen'dan (WCK) yedi çalışanın öldürülmesiyle bir darbe daha aldı, İsrail saldırının "bir hata" olduğunu söyledi ve hızlı bir soruşturma sözü verdi. Ancak WCK ve en az iki diğer insani yardım grubu Gazze'deki faaliyetlerini askıya aldı.


Al Arabiya | Beyaz Saray, Jake Sullivan'ın Suudi Arabistan gezisini erteledi

ABD'li bir yetkilinin Al Arabiya İngilizce'ye yaptığı açıklamaya göre Beyaz Saray, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın bu hafta Suudi Arabistan'a yapacağı ziyareti erteledi.

Sullivan ve diğer üst düzey Biden yönetimi yetkililerinin, Çarşamba gecesi başkent Cidde'ye gitmesi planlanıyordu ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile görüşmeleri bekleniyordu.

Beyaz Saray daha sonra gezinin ertelendiğini doğruladı ve Sullivan'ın kaburgasının çatlamasına neden olan küçük bir kaza geçirdiğini ekledi. Beyaz Saray'dan John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada bu durumun seyahat kabiliyetini etkilediğini söyledi.


The Moscow Times | Rus ordusu, 2024'ün başından bu yana 100 bin sözleşmeli asker aldığını açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı, bu yıl şu ana kadar 100 binden fazla kişinin Ukrayna'ya karşı savaşta sözleşmeli asker olarak savaşmak üzere kaydolduğunu söyledi.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Kremlin'in geniş çaplı işgal için tercih ettiği terim kullanılarak, "Geçtiğimiz bir buçuk hafta içinde, askere alma noktalarında, özel askeri operasyonda yer almak üzere Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamak isteyenlerin sayısında önemli bir artış görüldü" denildi.

Bakanlık sadece son 10 gün içinde "yaklaşık 16 bin vatandaşın" askeri sözleşme imzaladığını ve "adayların çoğunun" geçen ayın sonlarında Crocus Concert Hall saldırısında "öldürülenlerin intikamını almak" için motive olduklarını söylediğini de ekledi.