Kültür-Sanat

Altın Koza’da film protestosu: "Ceylin'de haksızlık var"

22 Eylül 2023 02:43

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin üçüncü gün programıyla devam etti. Bu senenin Onur Ödülleri, usta oyuncular Perran Kutman ile Cihan Ünal'a verildi.

Ancak festivale ilişkin başka bir gündem daha yaşandı. 30. Altın Koza Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film dalında yarışmaya katılan "Ceylin" filminde Tufan Şimşekcan ve Ozan Sihay'ın beraber yönetmenlik yaptıkları ancak Sihay'ın isminin kullanılmadığı iddia edildi.

Filmin gösterimi öncesinde yönetmen Ozan Sihay ve film ekibi durumu protesto etti.

Protestoda, "Sözleşme varsa adım nerede!", "İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin 19. ve 20. maddesine göre 'ifade özgürlüğü' yayma ve barış içinde toplanma' hakkımı kullanıyorum", "Co-Director derken?" pankartları yer aldı.

Altın Koza Film Festivali'nin X hesabını etiketleyen yönetmen Sihay, "Filmimizin galası bugün Esas 01 Burda AVM’de PGM Sahnede. 20:30’da başlayacak fakat yer bulabilmek adına mümkün olduğunca erken gelmeye çalışınız. Bu arada filmin yönetmeni olarak galaya davet bile edilmedim o yüzden ben de erken gidip bilet alacağım" dedi.

Sihay, 10 Eylül'de de sosyal medya hesabından şunları yazmıştı:

"Bu Ceylin filminde karşılaştığım olaylar, bana daha önce deneyimlemediğim bir hayat dersi sundu. Bu talihsiz durumu bana yaşatanlar, tam 15 yıldır birlikte iş yaptığım, ortak olduğum, beraber güldüğüm, üzüldüğüm ve en önemlisi dost sandığım kişilerdi. Maalesef, bu süreçte dost sandıklarımın gerçek yüzlerini gördüm. Bu zor zamanlar, bana bir atasözünün ne kadar doğru olduğunu gösterdi: 'Dost kara günde belli olur.' Fakat bu sefer, dostların kara günde değil, kara günü yaratanlar olduğunu öğrendim."