Kültür-Sanat

Almanya ve Türkiye arasında bir kültür elçisi: Osman Okkan

11 Ocak 2023 16:50

T24 Haber Merkezi

Köln’de yaşayan deneyimli gazeteci Osman Okkan, bir süre önce, "Belgesel Film ve İnsan Hakları Ödülü"ne layık görüldü. Okkan, podcast Cosmo Türkçe'de Aydın Işık'ın konuğu oldu. 

Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’nun (ATYG), "Belgesel Film ve İnsan Hakları Ödülü"nü alan gazeteci ve Belgesel Yönetmeni Okkan, Türk ve Alman halkları arasında bir kültür elçisi olarak çalışıyor. Okkan, ödülünü Türkiye’deki siyasi mahkumlara adadı. Okkan, yaptığı teşekkür konuşmasında, “ödülü Türkiye’deki tüm siyasi mahkumları temsilen uzun yıllar haksız yere hapiste tutulan Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Gültan Kışanak’a adıyorum“ dedi.

ATYG adına yazarlar Nevin Lutz ve Kemal Yalçın tarafından açıklanan ödül gerekçesinde Okkan’ın Türkiye, Almanya ve bütün dünyada barış ve insan hakları için mücadelesine dikkat çekilerek, "Sizinle aynı dünyada yaşamaktan çok mutluyuz, bu dünya ve bu Almanya sizinle birlikte daha güzel!“ sözlerine yer verildi.

WDR Cosmo Türkçe, Türk–Yunan Dostluk Girişimi, Köln Hrant Dink Forumu ve Türkiye Almanya Kültür Forumu gibi sivil toplum örgütlerinin kuruluşuna öncülük eden Akkan ile konuştu.

Gazeteci Okkan, "Belgesel Film ve İnsan Hakları Ödülü"nün yanı sıra çok sayıda ödüle de layık görüldü.

WDR Cosmo Türkçe, röportajının tamamını buradan dinleyebilirsiniz;

Osman Okkan kimdir?

1947 yılında Ankara’da doğan Osman Okkan, ilk ve ortaöğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra, üniversite öğrenimi için 1965 yılında Almanya’ya geldi. Münster Üniversitesi’ne ekonomi, sosyoloji ve siyasal bilimler öğrenimi gören Okkan, öğrencilik yıllarından itibaren öğrencilerin, işçilerin hakları için sendikalar ve kurucusu olduğu göçmen derneklerinde aktif mücadelenin içinde oldu.

1986 yılından itibaren Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu (WDR) ve bu kurumun bünyesindeki “Köln Radyosu“nda gazeteci olarak çalışmaya başlayan Okkan, 20 yıl boyunca bir bölümü saygın ödüller kazan çok sayıda belgesel filme ve programa imzasını attı.

Türkiye’den Almanya’ya gelen işçilerin, göçmenlerin eşit haklar ve özgürlük mücadelesinin en ön saflarına yer aldı, göçmenlerin Almanya’daki siyasal, toplumsal hayata katılmaları, entegrasyonu için örgütlü mücade yürüttü. Türkiye’deki siyasal ve kültürel gelişmelerle yakından ilgilenen Okkan, 1971 ve 1980’deki askeri darbelere karşı demokrasi ve insan hakları temelinde mücadele yürüttü, Türkiye’den Avrupa’ya gelen siyasi mültecilerle sürekli dayanışmı içinde oldu.

Gazeteci olarak çalışırken, Türkiye’de hakkında yayınlanan ve kendisini “terörist“ olarak tanıtan yalan haberler nedeniyle 17 yıl boyunca Türkiye’ye gidemeyen Okkan, Türk edebiyatını Avrupa’da tanıtmak için büyük çabalar gösterdi. Televizyonların kültür kanallarında Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Murathan Mungan ve Aslı Erdoğan gibi çağdaş Türk edebiyatının önde gelen yazarlarını, fotoğrafçı Ara Güler‘i tanıtan belgeseller hazırladı.

Mikis Theodorakis ve Zülfü Livanelli’nin onur başkanı olduğu “Türk – Yunan Dostluk Girişimi“yle, Günter Grass ve Yaşar Kemal’ın onur başkanları olduğu “Türkiye Almanya Kültür Forumu“nun kurucuları arasında yer aldı, her iki girişimin sözcülüğünü üstlendi. Öldürülen gazeteci Hrant Dink’in yaşamını ve mücadelesini konu alan “Cinayet Dosyası: Hrant Dink“ belgesiyle “Altın Küre Ödülü“nü alan Okkan, onur başkanlığını Rakel Dink’in üstlendiği “Köln Hrant Dink Forumu“nu kurdu.

Türk-Kürt-Ermeni dostluğunun gelişmesi için inatla mücadele veren Okkan, halen Türkiye’deki siyasi tutuklulara destek için çalışmalarını sürdürüyor, bu amaçla Avrupa kültür ve siyaset dünyasının önde gelen isimleriyle birlikte de “Politik Tutuklulara Destek Fonu“nu kurdu.