Dünya

Almanya, Ukrayna'ya hava savunma sistemi sağlayacak

"Hedefimiz, Putin’in kazanmaması ve Ukrayna’nın kendisini savunabilmesi"

01 Haziran 2022 13:50

Almanya Başbakanı Olaf Scholz; Ukrayna'nın ve Alman muhalefet partilerinin ağır silah teslimatlarını hızlandırma çağrılarının ardından, Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna'ya IRIS-T tipi hava sistemi sağlayacaklarını bildirdi. 

Reuters'ta yer alan habere göre; Federal Meclis'te, hükümetin sahip olduğu en modern hava savunma sistemi IRIS-T'yi Ukrayna’ya sağlamaya karar verdiğini açıklayan Scholz, Ukrayna’ya modern radar sistemi vereceklerini ve Hollanda ile beraber en modern obüsleri Ukrayna’ya temin edeceklerini de duyurdu. 

Parlamentodaki konuşmasında, Almanya'nın Ukrayna'ya destek vermediğine ilişkin eleştirilere yanıt veren Scholz; politika değişikliğine giden Alman hükümetinin, savaş bölgesine ağır silahlar göndererek Ukrayna'ya destek verdiğini dile getirdi. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline başlamasından bu yana Ukrayna'ya aralıksız bir şekilde teslimat yapıldığının altını çizen Başbakan Scholz, Ukrayna'ya 15 milyondan fazla mühimmat, 100 bin el bombası ve 5 binden fazla tanksavar mayın gönderildiğini aktardı. 

Putin’in savaşı kazanmaması gerektiğini ve Ukrayna ile ilgili kararları Ukraynalıların verebileceğini dile getiren Scholz, "Savaşın hedefleri hakkında tartışmalar yapılıyor. Bizim hedefimiz, Putin’in kazanmaması. Bizim hedefimiz, Ukrayna’nın kendisini savunabilmesi ve bunun sonucunda başarılı olması" diye konuştu. 

Ayrıca Almanya'nın, ortaklarıyla Ukrayna'yı Rus saldırısına karşı daha fazla silahlandırmanın yolları konusunda görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Scholz, salı günü, Almanya'nın Yunanistan'a piyade savaş araçları (IFV) teslim edeceğini ve böylece Atina hükümetinin Ukrayna'ya Sovyet tarzı silahları devredebileceği bilgisini paylaştı. 

Avrupa Birliği’nin (AB), Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımları da savunan Scholz, "Bu geniş kapsamlı ve etkili yaptırımları Putin beklemiyordu" dedi.