Politika

Almanya Savunma Bakanı açıkladı: Türkiye ve Yunanistan, Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'ne katılıyor

Böylece girişime üye ülke sayısı 21'e çıkmış olacak

15 Şubat 2024 12:48

T24 Dış Haberler

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Türkiye ve Yunanistan Perşembe günü Almanya liderliğindeki füze savunma projesine resmen katılarak Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'ne katılacağını açıkladı. Böylece girişime üye ülke sayısı 21'e çıkmış olacak. 

Almanya Dışişleri Bakanı Pistorius, Brüksel'de NATO'daki mevkidaşlarıyla yapacağı toplantı öncesinde gazetecilere verdiği demeçte "Bu kadar kısa sürede bu sayı oldukça yüksek" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın bugün bir imza töreni yapılacağını doğruladığı aktarıldı. 

Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi

Geçtiğimiz dönemde Brüksel’deki NATO toplantısının oturum aralarında 15 ülke bir Avrupa hava savunma sistemi kurmaya yönelik bir mutabakat zaptı imzalamıştı. Almanya’nın yanı sıra imzacılar şunlardı: Belçika, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, İngiltere, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Romanya, Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan. Daha sonra Danimarka, İsveç, Avusturya ve İsviçre de girişime katıldı. Fransa, İtalya ve Polonya henüz girişime katılmadı. 

Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi’nin amacı havadan gelen kısa, orta ve uzun menzilli tehditlere karşı en iyi koordine edilmiş savunma sistemini elde etmek. Alman Savunma Bakanlığı web sitesinde kısa menzili karada 15 kilometreye (9 mil) ve 6 kilometre yüksekliğe kadar tanımlıyor. Orta menzil, 15 ila 50 kilometre genişliğinde ve 25 kilometreye kadar yükseklikte yer alıyor. Uzun menzil ise Bakanlık tarafından hazırlanan rapora göre 50 kilometreden fazla genişliğe ve 35 kilometreye kadar yüksekliğe sahip.

Berlin'in, Avrupa'nın hava savunmasını güçlendirme çabası ilk olarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından Ağustos 2022'de Prag'da yaptığı bir konuşmada duyurulmuştu. Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi, ülkelerin ortaklaşa hava ve füze savunma sistemleri tedarik etmesini içeriyor. 

Fransa ise bu hamleyi, Avrupa ülkelerinin kısmen ABD ve İsrail'de üretilen ekipmanlara güvenmek yerine kıtanın kendi yüklenicileri tarafından üretilen sistemleri satın almasını istediği için desteklemiyor.