Çevre

Almanya’nın "radyoaktif domuzları": Hâlâ nükleer felaketin izlerini taşıyorlar

03 Eylül 2023 00:46

Yeni bir araştırmada, Çernobil nükleer felaketi ve nükleer silah denemelerinin hayvanları hala etkilediği ortaya çıktı.

Almanya’nın güneydoğusundaki yaban domuzlarında uzun süredir yüksek seviyelerde tespit edilen radyoaktivitenin sırrı çözüldü.

Yeşil Gazete'de yer alan habere göre, hayvanlarda, yıllardır ölçülen radyoaktivite, büyük oranda 1986’daki Çernobil Felaketi‘ne bağlanıyordu. Ancak yaban domuzlarını izleyen bilim insanları diğer hayvanlarda radyoaktivite seviyeleri azalırken onlarda sıra dışı bir şekilde devam ettiğini gördü.

Araştırma ekibi, 2019-2021 yıllarında Bavyera’nın 11 farklı bölgesinden avcılar tarafından toplanan 48 yaban domuzu eti örneğini analiz etti.

Test edilen örneklerin yüzde 88’inde radyoaktif sezyum seviyeleri Almanya’nın yasal sınırının üstünde bulundu. Radyoaktif maddelerin oranlarını inceleyen ekip, nükleer silah denemelerinin, hayvanlarda tespit edilen kirliliğin yüzde 12 ila 68’inden sorumlu olduğunu belirledi.

Science Alert’in aktardığına göre, yeni araştırmalar 20. yüzyılın ortalarındaki nükleer felaketlerin dışında silah denemelerinin de bu durumdan sorumlu olduğunu gösteriyor ve uzmanlar her iki kaynağın da yaban domuzlarındaki radyoaktivite seviyesini beslenme yoluyla arttırdığını düşünüyor.

Bunun en büyük kaynağı da yeraltında yetişen değerli bir mantar türü olan trüf. Yaban domuzlarının trüf tüketiminin çok olmasının bu hayvanların sürekli radyoaktif kalmasına katkıda bulunduğu belirtiliyor.

Bir nükleer kaza veya patlamadan sonra çevreye salınan radyoaktif maddeler ekosistemlere ciddi bir tehdit oluşturuyor. Kaslı yapılı, uzun dişli yaban domuzlar görünüşte sağlıklı görünse de çoğunda tespit edilen tehlikeli seviyelerdeki radyoaktif maddeler nedeniyle avlanmıyor. Bu da bölgede nüfuslarının aşırı artmasına neden oluyor.

‘80 yıl önceki testler bugünü etkiliyor’

Araştırmada görev alan bilim insanlarından Felix Stäger, “Çalışmamız, Bavyera‘da yaşayan yaban domuzlarındaki radyoaktif kirliliği hakkında derin bilgiler sunuyor. Bu çalışma, 60-80 yıl önce stratejik nükleer testler yapma kararlarının bugün doğal ortamları ve vahşi yaşamı hala etkilediğini gösteriyor” diyor.