Dünya

Almanya İçişleri Bakanı, Katar'ın Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmasını eleştirdi; Doha Büyükelçisi, bakanlığa çağrıldı

29 Ekim 2022 07:29

T24 Dış Haberler

Katar, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın 2022 Dünya Kupası'nın Katar'da yapılacak olmasını  eleştirmesinin ardından Almanya'nın Doha Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. 

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Alman Büyükelçi Claudius Fischbach'a Doha'nın hayal kırıklığını bildiren bir nota verildi ve Almanya İçişleri Bakanı'nın söylemleri reddedildi. 

Perşembe günü Alman ARD televizyonuna konuşan Faeser, "büyük spor organizasyonlarının insan haklarına uyma ve sürdürülebilirlik prensiplerini kabul etme gibi kriterlere uyan ülkelere verilmesi gerektiğini" belirtmişti. 

Faeser, aynı zamanda Katar'da insan hakları hakkında ilerleme sağlanıp sağlanmadığını sivil toplum kuruluşlarıyla da konuşmak istediğini dile getirdi. 

Katar Dışişleri Bakanlığı bu ifadelere açıklık getirilmesini talep etti. Açıklamada, "Bakan'ın önümüzdeki hafta Doha'ya yapacağı resmi ziyaretten önce yaptığı açıklama diplomatik norm ve teamüllere aykırıdır. Özellikle Katar ve Almanya arasında her alanda özel ilişkiler göze alındığı zaman" denildi. 

Katar'ın Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olması, kararın açıklanmasından bu yana tartışılıyor. Britanya gazetesi The Guardian'ın geçen sene yaptığı araştırmaya göre 2010-2020 arasında Katar'da Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda 6 bin 500 kişi hayatını kaybetti. Birçok farklı grup, Katar'ın kadınlara ve LGBT'lere yönelik ayrımcı politikalarından Batılı ziyaretçilerin yaşayabileceği yasal sorunlara çeşitli konularda endişelerini dile getirmişti.

20 Kasım - 18 Aralık tarihlerinde 32 takımın katılımıyla düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar, Orta Doğu'da dünya kupasının yapıldığı ilk Arap ülkesi olacak.