Ekonomi

Almanya’da kira artışlarını sınırlama planı

Kiraların gelecek 3 yılda en fazla yüzde 6 artırılması planlanıyor

28 Ağustos 2023 16:38

Almanya’da hükümetin büyük kanadı SPD, kiraların önümüzdeki 3 yılda en fazla yüzde 6 artışla frenlenmesi için harekete geçti.

Almanya genelinde kiraların son dönemlerde büyük ölçüde artması ve bazı ev sahipleri ile emlak şirketlerinin yaşanan konut sıkıntısını fırsat bilerek kiraları şimdiye kadar hiç görülmemiş şekilde artırmaları üzerine, koalisyonun büyük ortağı SPD bir ‘önlemler kataloğu’ hazırladı.

SPD Federal Meclis Grubu tarafından hazırlanan raporda, son yıllardaki kira artışına paralel olarak Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşla birlikte enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle insanların ödeme güçlüğü çektikleri belirtilirken, buna “Dur” denilmesinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

3 yılda en fazla yüzde 20 artırılabiliyor

SPD Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Verena Hubertz, partisinin, önümüzdeki 3 yıl için kiraların en fazla yüzde 6 artırılmasına izin verilmesinden yana olduğunu açıkladı. Hubertz, aynı zamanda kiraların bölgelere göre saptanan tavan fiyatı geçmemesi koşuluyla artırılmasına izin verilmesini ve buna riayet etmeyen ev sahipleri ile emlak şirketleri yöneticilerinin cezalandırılmasını önerdi. Ayrıca evde kendisinin oturacağını söyleyerek Kira sözleşmesini iptal edenlerin, evi yine bir başkasına daha yüksek fiyatla kiraya verdiklerinin belirlenmesi halinde cezalandırılmaları önerisi de SPD’nin ‘önlemler kataloğunda’ yer aldı. 

Almanya'da 41 milyon hanenin yüzde 58’inin kiralık konutlarda yaşadığı ve şimdiden önlemler alınmaması halinde bu sıkıntının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı belirtildi. Almanya’da geçerli düzenlemelere göre kiralar 3 yılda en fazla yüzde 20 artırılabiliyor. Konut sıkıntısı çekilen bölgelerde ise kiralara 3 yılda en fazla yüzde 15 zam yapılabiliyor.