Dünya

Almanya'da BioNTech'e Korona aşısı nedeniyle yüzden fazla tazminat davası açıldı; ilk duruşma pazartesi günü

11 Haziran 2023 12:45

T24 Dış Haberler

Almanya'da iki hukuk bürosu, müvekkillerinin Koronavirüs aşısı nedeniyle uzun süreli sağlık sorunları yaşadığını iddia ederek BioNTech'e birçok tazminat davası açtı.

Financial Times'ın aktardığına göre Mainz merkezli ilaç şirketine yönelik ilk duruşma, orta yaşlı bir sağlık çalışanı adına açılan davada pazartesi günü Hamburg'da gerçekleşecek. 

Sağlık çalışanı aşından sonra "kalpte ritim bozukluğu ve bilinç bulanıklığı" yaşadığı iddiasıyla BioNTech'ten 150 bin Euro tazminat talep ediyor.

İki hukuk firması, aşıyla bağlantılı sebeplerden BioNTech'e 100'den fazla dava açtı. Davalarda en fazla 1 milyon Euro tazminat kabul ediliyor. 

Davaları açan firmalardan biri Almanya'nın tanınmış hukuk firmalarından Düsseldorf merkezli Rogert & Ulbrich. Firmanın ortaklarından Tobias Ulbrich, pandemi dönemi aşı karşıtı sosyal medya paylaşımlarında bulunmuştu. Ulbrich ayrıca Bill Gates'in aşı yoluyla Almanya nüfusunu 27 milyona indirmek istediğini iddia etmişti. Diğer firma ise Mainz merkezli Cäsar-Preller.

İki hukuk firması da dizel emisyonları skandalı nedeniyle müvekkilleri adına araba firması Volkswagen'a açtıkları tazminat davalarını kazanmışlardı.

Ulbrich, Financial Times'a yaptığı açıklamada medyanın kendisini "komplo teorisyeni" olarak tanımlamasının ilaç devlerini korkuttuğu anlamına geldiğini iddia etti.

BioNTech, davalarla ilgili olarak dünya genelinde 2.6 milyar doz BioNTech-Pfizer aşısı yapıldığını ve daha önceden bildirilen yan etkiler dışında hiçbir yan etki görülmediğini ifade etti.

İlaç şirketi, Hamburg'daki davayla ilgili olarak da, "Müvekkil ve avukatlar, yaşanan sağlık sorunları ve aşı arasında nedensel bir bağlantı gösterememiştir" dedi. BioNTech, kadının sağlık sorunlarını aşıyı olduktan sonra yaşamasının tesadüf olduğunu belirtti.