Politika

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100'üncü yılı dolayısıyla Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmî ziyaretin üçüncü ve son gününde

24 Nisan 2024 13:36

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. Karşılama töreninin ardından Steinmeier ve Erdoğan, baş başa görüşme için bir araya geldi. 

Almanya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100'üncü yılı dolayısıyla Türkiye'ye 3 günlük resmi bir ziyaret yapan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'ı ziyaretinin üçüncü ve son gününde başkent Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı'nda resmî törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'ı resmi törenle karşıladı (Fotoğraf: AA)

Steinmeier'ın makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Steinmeier'i külliyenin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Steinmeier'ın tören alanındaki yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşları çalındı.

Törende, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dışpolitika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Erdoğan ve Steinmeier, merdivenlerde Türkiye ve Almanya bayrakları önünde tokalaşarak, gazetecilere poz verdi.

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Külliye önündeki resmî törenin ardından baş başa görüşmek üzere içeri girdi. İki lider, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. 

Erdoğan-Steinmeier görüşmesi (Fotoğraf: AA)

İkili baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. 

Gündemde ne var?

Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Steinmeier, heyetlerarası görüşmeye başkanlık edecek, ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Görüşmelerde, Türkiye ve Almanya ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla ele alınacak ve iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi için yapılabilecekler değerlendirilecek. Görüşmelerde ayrıca, İsrail'in Filistin topraklarına yönelik saldırıları ve bölgedeki son durum, Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaştaki son gelişmeler, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, küresel ve bölgesel konular görüşülecek.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman mevkidaşı onuruna akşam yemeği verecek.