Dünya

Alman kabinesinde Berlinale krizi: Bakan Roth, İsrail ve Filistinli yapımcıların yaptığı belgeselin "sadece İsrail yapımı yarısını alkışlamış"

27 Şubat 2024 14:55

T24 Dış Haberler

Almanya'nın Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth, Berlin'deki film festivalinde ödül kazanan filmin İsrailli yapımcısını alkışladığını, ancak o alkışın filmin Filistinli yapımcısı için geçerli olmadığını söyledi. 

Cumartesi akşamı Berlinale'de Filistinli filmci Basel Adra ve İsrailli gazeteci Yuval Abraham'ın ortak yapığı "No Other Land" en iyi belgesel ödülünü kazandı. Film, Batı Şeria'daki Filistin köylerinin ortadan kaldırılışını anlatıyor. 

Adra, "Gazze'de insanlar doğranırken ve katledilirken" belgeselin başarısını kutlamanın zor olduğunu söyledi ve Almanya'da İsrail'e silah satmaya son vermesini istedi. Abraham da bölgede bir "apartheid durumu" olduğunu söyleyerek, evleri arasında 30 dakika mesafe olmasına rağmen Adra'nın oy kullanmasına izin verilmediğini vurguladı. 

Abraham konuşmasının sonunda ateşkes ve "işgalin sonlandırılması için siyasi çözüm bulunması" çağrısı yaptı.

Savaşta İsrail'e yoğun destek veren Almanya hükûmetinin üyelerinden Roth, ödül kazananlar bağımsız juriler tarafından yapılsa da birçok kişi tarafından kapanış töreninde söylenenlerden sorumlu tutuldu.

Ana muhalefet partisi CDU'dan bir delege, Roth'un istifasını isterken hükûmetin en küçük ortağı FDP, Berlinale'e verilen devlet fonunun sonlandırılmasını istedi. 

Roth, galadan sonra yaptığı açıklamada, "Konuşmaların şoke edici derecede tek taraflı olduğunu ve İsrail nefretinin göze çarptığını" söyledi. 

Roth'un ofisi Pazartesi günü X'te yaptığı açıklamada, bakanın alkışlarının "bölgede siyasi bir çözüm ve barış içinde bir arada yaşama lehinde konuşan Yahudi-İsrailli gazeteci ve film yapımcısı Yuval Abraham'a yönelik olduğunu" söyledi.