Dünya

Alman kabinesi, eğlence amaçlı esrar kullanımını yasallaştıran yasa tasarısını kabul etti

16 Ağustos 2023 14:08

T24 Dış Haberler

Almanya kabinesi, esrar yasalarını serbestleştirmeye yönelik dünya çapındaki bir eğilime potansiyel olarak daha fazla ivme kazandıran, eğlence amaçlı esrar kullanımını ve ekimini yasallaştıran tartışmalı yasa tasarısını onayladı. 

Parlamentodan da geçen tasarı, yetişkinlerin 25 grama kadar esrar bulundurmasına, en fazla üç bitki yetiştirmesine veya esrar kulüplerinden satın almasına izin verecek.

Başbakan Olaf Scholz'un merkez sol hükümeti, yasanın karaborsayı frenleyeceğini, tüketicileri kontamine esrara karşı koruyacağını ve adalet sisteminin iş yükünü azaltacağını umduklarını açıkladı. 

Tasarının parlamentodan geçişiyle, Almanya Avrupa'nın en liberal esrar yasalarına sahip ülkelerinden biri olacak. 

Bununla birlikte, bu durumun marihuana kullanımına daha da teşvik edeceği ve yeni mevzuatın yetkililer için daha fazla iş yaratacağı uyarısıyla şiddetli bir muhalefet var.

Mart'ta bir Birleşmiş Milletler narkotik gözlemcisi, hükümetlerin esrarın eğlence amaçlı kullanımını yasallaştırma hamlelerinin tüketimin artmasına ve esrarla ilgili sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. 

Scholz hükümeti, halk sağlığı, küçüklerin korunması ve karaborsa üzerindeki etkilerini test etmek için bazı bölgelerde az sayıda ticari eğlence amaçlı lisanslı mağaza açmak için bir pilot proje başlatacağını belirtti.