Gündem
Deutsche Welle

Aleviler, Cemevi Başkanlığı atamasına tepkili

26 Ekim 2023 17:39

Kıvanç El

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nda yaşanan başkan değişimi Alevi toplumunda da yeni bir tartışma başlattı. Başkanlığa getirilen Ali Rıza Özdemir’in geçmişteki söylemleri nedeniyle, Alevi temsilcilerinde başkanlığın amacına dair sorgulamalar arttı.

Hacı Bektaş Veli Derneği Postnişini Veliyettin Ulusoy, "Alevi camiası tarafından hiç sevilmeyen, tutulmayan birisinin oraya atanması bizim örgütlerin kabul etmeyeceği bir şey. Konuşuluyor biliyorum. İstenmeyen birisi” yorumu yaptı.

Yeni başkan Ali Rıza Özdemir, kendi sosyal medya kanalından dönem dönem görüşlerini paylaşmıştı… Özdemir, “Biz Anadolu'ya geldiğimizde buranın adı Anadolu idi işte Türkmen erenleri Alevi dediğimiz insanların ataları baba ve dede sanıyla Türkmenler arasında görev yapan insanlar Anadolu'yu Türkiye yaptılar” değerlendirmesi yaparken bu görüşe de Alevilerden itiraz geldi.

Ülkücü camiaya yakınlığı ile tanınan Ali Rıza Özdemir’in bu görüşlerine Aleviler itiraz ediyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, “Ali Rıza Özdemir’in getirilmiş olması MHP’nin etkisinden dolayı. Ülkücü camia özellikle Aleviliği Türklerin Orta Asya inanç biçimi gibi görüp Alevilik eşittir Türklük üzerine bir algılama yapıyorlar” diyor.

Yeni başkan Ali Rıza Özdemir’in “Aleviliğin Yazılmayan Tarihi”, “ 12 İmam”, “Yahudiliğin Büyük Sırrı” gibi kitapları da bulunuyor. Ancak bu kitapların başka isim ve başka fotoğrafla “İskender Özdemir” adıyla yayınladığı da ortaya çıktı. Kitapların daha sonraki baskılarında ise Ali Rıza Özdemir kendi adını kullanmaya başladı.

Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt, yeni başkan hakkında olumlu ve olumsuz konuşanların olduğunu kaydediyor:
“Kişilere bakmadan, geçmişini sorgulamadan bundan sonra yapacağı şeylere odaklanmamız lazım. Eğer Alevi toplumu için toparlayıcı olacaksa, sorunları giderici adımlar atıyorsa yanında yer almak yanlış yapıyorsa uyarmak lazım.”

Alevi Dedesi Ali Rıza Uğurlu ise yeni başkanın geçmiş yazılarında problemler olduğunu söylüyor ve “Siyasi yanı da ne yazık ki Alevi-Bektaşilere ters. O yüzden biraz tepki alıyor. Tahminimce MHP'ye yakın bir isim. Aleviler de MHP'yi çok benimsemediler. Ali Rıza Bey'in makaleleri, yazıları, kitapları Alevilerin kabullenmeyeceği bir tondaydı” yorumu yapıyor.

Milliyetçi çevrelerce kurulduğu Alevi derneklerince öne sürülen “Ocakzadeler Meclisi” de Aleviler arasındaki tartışmalı başlıklardan. Bu Meclis’e Ali Rıza Özdemir açık destek veriyor.
PSAK’tan İbrahim Karakaya ise Alevilerin önem verdikleri kurum olan Hacı Bektaş Dergahı'nı hedef alan açıklamalar yapan isimlerin bu Meclis’te yer aldığını ve buraya verilen desteklerin, Aleviler içerisindeki çatışmayı artırdığını savunuyor.

Alevi ve Cemevi Başkanlığı ile yakın çalışan Cem Vakfı da kurumla ilişkileri yeniden değerlendiriyor. Cem Vakfı yöneticisi Hayrettin Derun, “Diyaloglar kesildi. Ciddi bir güven sarsıntısı var" dedi.
DW Türkçe Cemevi Başkanı Ali Rıza Özdemir’e de ulaşmaya çalıştı ancak geri dönüş olmadı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle