Seçim 2024

AKP İzmir adayı Hamza Dağ'a "tarikatlar" sorusu: Moderatör, gazetecinin sorusunu sansürledi

"Siz soramadınız, ben sorayım: Sn Hamza Dağ, başkan olursanız geçmiş dönemde partinizin diğer illerde yaptığı gibi Ensar ve Tügva türevleriyle protokoller imzalayacak mısınız?"

28 Şubat 2024 16:48

Cumhur İttfakı’nın AKP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterdiği Hamza Dağ, düzenlediği basın toplantısında soruları moderatör aracılığıyla aldı. Moderatör Sıtkı Şükürer'in kısaltarak okuduğu soruya Hamza Dağ, "Başkanlığa, talibim, il müftülüğüne değilim" şeklinde yanıt verdi. Soruyu soran gazeteci Adem Sarıkaya sosyal medyadan tepki gösterdi. Sarıkaya, " Sn Hamza Dağ, ‘İzmir'e müftü değil başkan olacağım’ dediniz. Ensar ve Tügva gibileriyle protokolü müftüler değil başkanlar imzalıyor. Biz bunu sormuştuk. Büyükşehir ile çok sayıda iş yapan Sıtkı Bey de bunu sizin gibi gayet iyi bilir!" dedi.

Gazeteci Adem Sarıkaya, “Geçtiğimiz dönemlerde Ak Parti İstanbul’u yönetirken ENSAR ve ve TÜGVA gibi kurumlarla protokol imzalamıştı. Şayet İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olursanız siz de bunlar gibi dini vakıflarla işbirliği yapacak mısınız? Eğer yapacaksanız hangi alanlarla olacak?” diye sordu.

Moderatör Şükürer, tam okumadığı bu soruyu Dağ’a şöyle iletti:

"Gazeteci arkadaşlarımızın soruları olacak. Onlar tabii ki manşet arayışı içerisinde. Esasında sormayı düşünmüyordum ama… Sizin seçildiğiniz takdir de ENSAR Vakfı, TÜGVA gibi kurumlar İzmir’de daha yoğun olacak mı? Belediyenin sosyal tesislerinde içkiyi yasaklamayı düşünüyor musunuz? Hayat tarzınız, vesaire vesaire…"

AKP’li Hamza Dağ, yarım  aktarılan bu soruya  "Kapalı toplantıda da söylemiştim... Ben (İzmir) Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na talibim, il müftülüğüne talip değilim." yanıtını verdi

Gazeteciden tepki

Tam soruyu ve bu anlara ilişkin videoyu X hesabından paylaşan gazeteci Adem Sarıkaya, hem moderatörün hem de AKP’li Dağ’ın tavrına dikkat çekerek tepki gösterdi.

Sarıka’yanın mesajı şöyle oldu:

“Toplantıda moderatörlük yapan Sıtkı Şükürer'e, Hamza Dağ'a sorması için bir soru verdim. Fotoğrafta görebilirsiniz. Sıtkı Bey soruyu tam yöneltmedigi gibi gazetecilerin manşet arayışında olduğunu söyleyerek durumu magazinleştirdi...

Şükrü Bey çok şükür İzmir basını olarak manşet kayg Siz soramadınız, ben sorayım: Sn Hamza Dağ, başkan olursanız geçmiş dönemde partinizin diğer illerde yaptığı gibi Ensar ve Tügva türevleriyle protokoller imzalayacak mısınız?ımız yok.

Sn Hamza Dağ, ‘İzmir'e müftü değil başkan olacağım’ dediniz. Ensar ve Tügva gibileriyle protokolü müftüler değil başkanlar imzalıyor. Biz bunu sormuştuk. Büyükşehir ile çok sayıda iş yapan Sıtkı Bey de bunu sizin gibi gayet iyi bilir!”