Gündem

AKP'li Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay'ın seçim çalışmasında silahlı saldırı: 1 ağır yaralı

Saldırıya ilişkin soruşturma sürüyor; olay yerinde 17 boş kovan bulunduğu belirtildi

10 Şubat 2024 18:26

Güncelleme: 11 Şubat 2024 15:17

T24 Haber Merkezi
 
İstanbul Kanarya'da AKP'li Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay'ın seçim çalışması yaptığı bölgede, beyaz bir araç içinde sokağa gelen kimliği belirsiz kişilerce uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saat 16.30 sıralarında düzenlenen saldırıda sokakta bulunan 32 yaşındaki Ebru Güneş isimli kadının yaralandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da saldırıya ilişkin olarak, "Demokrasimize, birliğimize, beraberliğimize kasteden hiçbir saldırı amacına ulaşamayacaktır." mesajını verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ağır yaralanan vatandaşın yoğun bakıma alındığını duyurdu.

17 boş kovan bulundu

AA'nın haberine göre, silahlı saldırının ardından olay yerinde 17 boş kovan bulundu, MOBESE kamera kayıtları 150 kişilik ekip tarafından incelemeye alındı.

Cumhuriyet savcısı ve olay yeri inceleme ekipleri, saldırının gerçekleştirildiği bölgede inceleme yaptı. Ayrıca, olay yerine çıkan sokaklar ile saldırının yaşandığı sokak şerit çekilerek giriş-çıkışa kapatılırken, şüphelilerin tespiti için oluşturulan 150 kişilik ekip, MOBESE kamera kayıtlarını incelemeye aldı.

Olay yerindeki çalışmalarda, 14 adet 7.62 milimetre çapında uzun namlulu silah mermisi kovanı ve 3 adet 9 milimetre çapında kovan bulunurken, 5 araç ve 1 ikametgaha kurşun isabet ettiği tespit edildi.

Yerlikaya: Olayı aydınlatmak için çalışıyoruz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Küçükçekmece'de AKP'nin seçim çalışması sırasında düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin olarak, "Emniyetimiz, valimiz, istihbaratımız, hepimiz bu olayı aydınlatmak noktasında gayret gösteriyoruz, sıkı çalışıyoruz.'' dedi.
 
 

Bakan Koca: Yaralanan kişi yoğun bakıma alındı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 20.20'de yaptığı açıklamada, ağır yaralanan kişinin beyin ameliyatına alındığını bildirdi. 22.51'de yeniden açıklama yapan Bakan Koca, "Beyin ameliyatının devam ettiği bilgisini verdiğimiz, İstanbul Küçükçekmece'de silahlı saldırı sonucu başından ağır yaralanan vatandaşımızın operasyonu tamamlanmış olup, kendisi yoğun bakıma alınmıştır. Ameliyat sonrası hastamızın durumu ciddi olup yakından takip edilmektedir. Tekrar acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Ali Yerlikaya açıklama yaptı 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıya ilişkin şu ifadeleri kullandı: 

"Bugün saat 16.30 sıralarında AK Parti Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Sayın Aziz Yeniay’ın Kanarya Mahallesindeki aday tanıtım etkinliğinin olduğu yere uzun namlulu silah ve tabanca ile ateş açılmıştır. Saldırıda E. G. D adlı kadın vatandaşımız yaralanmıştır. Saldırıya ilişkin geniş çaplı tahkikat başlatılmıştır. Yaralı vatandaşımıza acil şifalar diliyorum. Seçim sürecine ve demokrasimize yönelik bu tür menfur saldırıları şiddetle kınıyorum."

Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıya ilişkin olarak, "Demokrasimize, birliğimize, beraberliğimize kasteden hiçbir saldırı amacına ulaşamayacaktır" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN - Erdoğan'dan AKP'li Aziz Yeniay'ın seçim çalışmasında yapılan silahlı saldırıya ilişkin açıklama

AKP'li Kabaktepe ve Murat Kurum: 1 kişi vefat etti 

Olayın hemen ardından AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve AKP'nin İBB başkan adayı Murat Kurum saldırıda 1 kişinin vefat ettiğini açıklamıştı. 

Sosyal medya hesabından açıklama yapa Kabaktepe, "Küçükçekmece Belediye Başkan Adayımız Sayın Aziz Yeniay'ın seçim çalışmaları esnasında gerçekleştirilen silahlı saldırıda vefat eden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diyor, Küçükçekmece Adayımız ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

Saldırıya tepki gösteren AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, "Küçükçekmece Belediye Başkan Adayımız Aziz Yeniay’ın seçim çalışması yaptığı sırada uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilen saldırıyı lanetliyorum. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Hepimize geçmiş olsun. Demokrasimize yönelik bu tehditler bizi asla ve asla yolumuzdan döndüremeyecek!" ifadelerini kullanmıştı. 

Saldırı anı kamerada 

Saldırının yaşandığı an kameralara yansıdı. Görüntülerde beyaz bir araçtan silahla ateş açıldığı görülüyor. 

Adalet Bakanı: Soruşturma başlatıldı 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurarak, "Küçükçekmece Belediye Başkan Adayımız Aziz Yeniay’ın seçim çalışması yaptığı sırada gerçekleştirilen silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Yaralı vatandaşımıza acil şifalar diliyorum.Saldırı ile ilgili olarak Küçükçekçekmece Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, saldırganların yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Demokrasimize yönelik bu tür kalleş saldırılar hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır." dedi. 

Başsavcılıktan açıklama

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada "10.02.2024 tarihinde Ak Parti Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Sayın Aziz Yeniay’ın Kanarya Mahallesindeki bir dernekte seçim çalışmaları yürüttüğü esnada, derneğin bulunduğu sokağın başından silahla ateş açılması sonucu bir vatandaşımızın yaralanması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Şüphelilerin yakalanması için tüm süreç titizlikle işletilmekte ve soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir" ifadeleri yer aldı. 

AKP Sözcüsü Çelik: En önemli konulardan biri seçim güvenliği 

CNN Türk'e konuşan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, saldırıya ilişkin olarak, "Seçim sürecindeyiz. En önemli konulardan birisi seçim güvenliği. Yaralı vatandaşımıza geçmiş olsun diliyorum. Bu saldırıyı lanetliyoruz. Emniyetimiz işin başındadır. Bu eylemi gerçekleştirenlerin yakalanacağından şüphemiz yoktur. Türkiye her zaman olduğu gibi sokakları sandıkları güvenli bir şekilde seçim sürecini tamamlayacaktır. Tüm güvenlik güçlerimiz işinin başındadır. Herkes işin başındadır. Vatandaşımızın yaralanmasını sebebiyle son derece üzüntülüyüz. Ama şundan kimsenin şüphesi olmasın tüm siyasi partiler sokaklarda rahatça seçim çalışmalarına devam edebilecektir." diye konuştu.

Özgür Özel, Aziz Yeniay'ı aradı 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Aziz Yeniay'ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Özel, sosyal medyadan da "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay'ın seçim çalışmasında yaşanan saldırıyı lanetliyor, yaşamını yitiren vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Demokrasiye yönelen tüm tehditlerin, tüm saldırıların karşısında hep birlikte duracağız!" dedi. 
 

İmamoğlu'ndan "Olayın Aziz Yeniay'la ilgisi yok" mesajı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece'de gerçekleşen silahlı saldırıya ilişkin ikinci bir açıklama yaptı. İBB Başkanı açıklamasında "Küçükçekmece’deki bugün yaşanan olayın AK Parti adayı ile ilgisi olmadığını ve yaşamını yitiren kimsenin olmadığını öğrenmek içimizi rahatlattı. Başka bir asayiş olayı nedeniyle yaralanan vatandaşımıza acil şifa ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi. 

TIKLAYIN - İmamoğlu: Küçükçekmece'deki olayın AK Parti adayı ile ilgisi olmadığını öğrenmek içimizi rahatlattı