Politika

AKP'li Aydemir: Aleviler bu vatanın en sahici, en asli unsurudur; kardeşliğimiz ilanihaye devam edecektir

TBMM Genel Kurulu'nda, cemevlerine yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifinin görüşmeleri tamamlandı

10 Kasım 2022 21:48

TBMM Genel Kurulu'nda, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Biz Alevi ile Sünni'yi zerre kadar ayrı görmedik. Aleviler bu vatanın en sahici, en asli unsurudur. Kardeşliğimiz ilanihaye devam edecektir" dedi. 

Teklifin birinci bölümü üzerine söz alan İyi Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı; kanun teklifinin 9. maddesinin, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Fiyat İstikrarı Komitesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı olduğunu söyledi.

Fiyat istikrarını sağlamanın Merkez Bankasının temel amacı ve görevi olduğunu ifade eden Sıdalı, "Siz, temel görevi fiyat istikrarını sağlamak olan kurumu bu kanunla Komitenin sıradan bir üyesi haline getiriyorsunuz. Yani Anayasa'ya aykırılığı ve iptali yalnızca Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulmasında aramamak gerekiyor, zihniyetinizde aykırılık var. Komiteye yasal olarak dayanak sağlansa da bu durum, kuruluşu ve yetkileriyle Merkez Bankasının varlık nedenine adeta bir alternatif yaratma çabası" değerlendirmesini yaptı.

"Alevi İslam cemaatine hizmet, Milliyetçi Hareket Partisi ve belediyeleri tarafından başlatılmış ve devam edecektir"

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yaşar Yıldırım ise Türklüğün soy, Aleviliğin inanç olduğunu belirterek, Alevilik konusunda zamanla ayrı bir toplum gibi algı yaratılmaya çalışıldığını söyledi.

Cemevlerinin Alevi İslam inancına sahip insanların ibadethaneleri olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar cemevlerini cemaat kendi yapmıştır, kendi hayata geçirmiştir. Şimdi gelen teklifle birlikte ilk defa cemevleri, yasada kendini bulacaktır. Teklifin kanunlaşmasıyla birlikte daha fazla cemevi açılacak, daha fazla cemevi yeşerecek, Alevi İslam inancına sahip daha fazla insanımız kendi ibadetlerini rahat rahat yapacaklardır. Bu tekliften 9 yıl evvel Milliyetçi Hareket Partili Tarsus Belediyesi, cemevine arsayı vermiştir, cemevinin inşaatını, tefrişatını tamamlamış, Alevi İslam cemaatine anahtarını teslim etmiştir. Alevi İslam cemaatine hizmet, Milliyetçi Hareket Partisi ve belediyeleri tarafından başlatılmış ve devam etmekte, bundan sonra da inşallah devam edecektir."

- "Sizin biçtiğiniz elbiselere sığmayız"

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, siyasetçilerin, parlamentoların görevinin teolojik tartışmalar, teolojik belirlemeler yapmak olmadığını; laik, demokratik ülkelerde dinlerin, inançların tanımlanmadığını, tanındığını dile getirdi.

Devletin Aleviliğe bakış açısının Alevilerin Cumhuriyete verdiği desteğe rağmen yok saymak olduğunu ifade eden Kenanoğlu, "Salı gecesi çıkan Kararname, Aleviliğe yeni bir elbise biçme kararnamesidir ve şunu bilin ki biz sizin biçtiğiniz elbiselere sığmayız. Bu tutumunuzdan vazgeçin" dedi.

"Teklif, açık şekilde Alevi inancının din ve vicdan hürriyeti bağlamında korunmasını engellemeye yönelik bir tavır benimsemektedir"

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, kanun teklifinin 8,14,15,16,17 ve 22'nci maddelerinde cemevlerinin yapım, bakım, onarım ve giderlerinin karşılanmasına yönelik düzenlemelerin olduğunu anımsattı.

Cemevlerinin Alevi vatandaşların taleplerine rağmen ibadethane kapsamına alınmadığını dile getiren Girgin, şöyle konuştu:

"Yapılan düzenlemeler kanun önünde eşitlik ilkesinin sistemli ihlalini oluşturan ayrımcılığı ortadan kaldırmak şöyle dursun, söz konusu ayrımcılığı örtülü olarak pekiştirmektedir. Teklif, Alevi dini inancını Alevi Bektaşi kültürü, cemevlerini ise kültürel tesis olarak nitelemekte, açık şekilde Alevi inancının din ve vicdan hürriyeti bağlamında korunmasını engellemeye yönelik bir tavır benimsemektedir. Kanun teklifi cemevlerini ibadethane kabul etmeyen ve bunu Alevi vatandaşların sineye çekmesini isteyen bir zihniyetin ürünüdür. Alevi vatandaşlarımızın seçime yönelik göz boyamalara değil, eşit yurttaşlık taleplerinin hayata geçirilmesine ihtiyaçları vardır."

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu da Alevilerin taleplerinin eşit yurttaşlık olduğunu ve Cemevlerinin ibadethane olarak yasal güvence altına alınmasını istediklerini dile getirerek, "Siz şimdiye kadar 20 yıldır Alevi yurttaşların hangi sorununu çözdüğünüz de şimdi çözüyor gibi davranabiliyorsunuz?" dedi.

"Biz Alevi ile Sünni'yi zerre kadar ayrı görmedik"

AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Sivaslı bir Alevi ozanın "Alevi Sünni kardeş, kardeşliği biliriz. Vatan için yaşar, vatan için ölürüz. Provoke etmeyin, bir araya geliriz. Ali benim imamım, Osman'a da bağlıyım" sözlerini anımsatarak, partisinin anlayışının da bu olduğunu belirtti.

Aydemir, "Aslında örtülü de değil açık bir biçimde yaptığımızın Alevi kardeşlerimiz nezdinde çok itibarlı işler olduğunu kendileri de ifade etmiş oluyorlar. Biz Alevi ile Sünni'yi zerre kadar ayrı görmedik. Aleviler bu vatanın en sahici, en asli unsurudur. Kardeşliğimiz ilanihaye devam edecektir" diye konuştu.