Gündem

Akbelen direnişinde 9. gün: "Yalan söylüyorlar, bu santraller yapılmazsa elektriklerimizin kesileceğini söylüyorlar"

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Akbelen ormanlarında direnişin 9. gününde çevreci ve köylüler güne motorlu testere sesleri ile uyandı

01 Ağustos 2023 08:37

Muğla Akbelen’de Limak Holding ve IC Holding'in iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’nın kömür sahasını genişletmek için başlayan ağaç kesimine karşı başlayan direniş, 9. gününde.

Dün 10-15 yaşındaki genç çam fidanlarının kesilmeye başlanması ile arbede yaşanmış, kesim köylülerin müdahalesi ile yarım kalmıştı.

Milas ilçesindeki Akbelen ormanlarında direnişin 9. gününde kampta kalanlar güne motorlu testere sesleri ile uyandı. Muğla Valiliği'nin yaptığı "durduruldu" açıklamasına rağmen kesim, bu sabah yeniden başladı.

Köylü ve çevreciler, çadırlarından dışarı çıkarken, jandarmalar da kampın etrafını çevirdi. Aynı bölgedeki ağaçların kesimi için bu sabah 06.30'dan itibaren işçilerin jandarmanın aldığı önlemlerle yeniden kesime başladığı görüldü.

Bölgedekiler abluka altına alındı

Jandarmanın kesim alanına giderken kamp alanının içinden geçmesi ise dikkati çekti. Bölgedekileri abluka altına alan ve çıkış izni vermeyen jandarma, direniş alanındaki mutfak bölümüne kadar ilerledi.

Muğla Çevre Platformu üyesi Neşe Tuncer “Telefonlar çalışmıyor kimseye ulaşamıyoruz, şu anda kamp alanının tam sınırına gelip barikat kurmuşlar, motorlu testere ile kesimler devam ediyor. İlk kez kamp alanın bu kadar yakınına gelip barikat kurdular” dedi. Bölgede telefonların çalışmadığı belirtildi.

Muğla Valisi hakkında suç duyurusu

Bu arada çevreciler, Muğla Valisi Orhan Tavlı hakkında, “Anayasal suçu engellemek için yurttaşlık görevini yerine getiren yurttaşlara karşı kolluk gücünün zor kullanmasından sorumlu olması” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Muğla Valiliğinden açıklama

Muğla Valiliğinden yapılan açıklamada, “İlimiz Milas ilçesinde bulunan; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınmış ruhsat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ÇED belgesi, mevzuat gereği alınması gereken diğer kurum görüşleri istikametinde; Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri için şirketin uhdesinde bulunan sahaya elektrik üretiminde kullanılmak üzere ilave kömür madeni işletme izni verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

"İzin sahibi 130 bin fidan dikecek"

Açıklamada, bölgede kömür madeni çıkaracak firmanın rehabilitasyon projesine uygun olarak mevcut alana kömür madeninin çıkarılmasının ardından 130 bin fidan dikimi yapacağı belirtilerek, “Bu çerçevede yapılması gereken işlemler için 24 Temmuz 2023’te Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar sona ermiştir.

Bu işlemden sonra, maden çıkacak sahalar tıpkı diğer maden sahalarında olduğu gibi izin sahibi tarafından rehabilitasyon projesine uygun olarak rehabilite edilecek ve mevcut alanda benzer özelliklerde 130 bin fidan dikimi gerçekleştirecektir. Bu süreç boyunca, çeşitli provokasyonlar sonucu, tarihi şan ve şerefle dolu jandarmamız ve polisimize yapılan tahrik edici, çirkin ve maksatlı saldırılara karşı gerekli adli ve idari çalışmalar başlatılmıştır.

Oradaki süreç sona ermesine rağmen bölgede görevini ifa eden kamu çalışanlarına müdahalede bulunmaya davet edenlere, provokasyon ortamı oluşturamaya yönelik söylem oluşturanlara karşı vatandaşlarımızı uyarıyoruz” denildi.

Köylüler, destekçiler ve direnişçiler yuhaladı

Nöbet alanının yanı başındaki bir ağaç, günler önce büyük oranda kesilse de devrilmemişti. Çevresindeki ağaçların dallarından destek alarak yıkılmaya direnen ağaç, Limak’ın kepçesiyle bugün yerle bir edildi.

Kolluk kuvvetleri aktivistlere, “Biz bu kesilmiş olan ağacı almaya çalışacağız ama tepkiyle karşılaşmak istemiyoruz” diyerek bilgi verdi. Günlerdir yıkılmaya direnen, hayata tutunan yüzlerce yıllık bir ağaç daha kesildi. Ağaç kesilirken köylüler, destekçiler ve direnişçiler yuhaladı. 

Bahçeli'den açıklama

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Akbelen Ormanı'nda kömür madeni için yapılan ağaç kıyımına karşı süren eylemlere ilişkin olarak, Zillet ittifakı, içine yuvarlandığı kaosu ülke geneline taşımaya ve teşmil etmeye heveslenmekte, deyim yerindeyse ateşle oynamaktadır. CHP’nin iç bünyesini habis bir ur gibi saran anlaşmazlıkları örtbas etmek gayesiyle sivri ağızlı ve siğil akıllı yönetici veya milletvekilleri eliyle toplumun hassas olduğu alanlarda provokasyona yeltenmesi dikkatle takip edilip önlem alınması gereken bir tehdittir. Muğla Akbelen’de başta CHP Genel Başkanı olmak üzere, nöbetçi provokatörlerin günlerdir iç huzuru tahrip çabası gözümüzden kaçmamıştır. Günbegün eriyen bir partinin ve marjinal yedeklerinin Akbelen’den bir Gezi Parkı kalkışması çıkarmak için her alçaklığa tevessül ve teşebbüs ettikleri açıktır.

Ortak aklın sükûtuyla beraber sinerjisini ve siyaset dengesini kaybedip yoğun iç kargaşanın tutsağı haline düşen ve hatta kongresini dahi yapmaktan aciz olan CHP yönetiminin her konuda krize oynadığı görülmektedir. Muğla Akbelen’de FETÖ ve PKK iltisaklı kriminal tiplere eylem alanı açan, sözde çevreci örgütlere çanak tutan, yasa dışı sol gruplarla kol kola girip olay çıkarmak için fırsat kollayan CHP yönetimi, siyasi komaya girmesine neden olan yüksek tansiyonu bir kanaldan Türkiye’ye yaymanın çabasındadır. CHP, feodal siyasi beyliklerini ilan etmiş bir avuç hukuk tanımaz menfaatperestin kuşatması altındadır'' dedi.

"Konunun ağaç olmadığı kesindir" 

Bahçeli'nin açıklamasının devamı şu şekilde:

Akbelen’de bir CHP’li milletvekilinin şerefli ve kahraman jandarmamıza eşkıya diye bağırıp tıpkı bir müstevli işbirlikçisi gibi koşarak peşine düşmesi utançla hatırlanacak rezil görüntülere sahne olmuştur. HDP’li bölücüler ne yapıyorsa aynısına CHP’li milletvekilleri de kalkışmıştır. Türk vatanında, Türk askerine düşmanca mukabele etmenin cezasız ve karşılıksız bırakılmaması, bu milletvekili müsveddesinin dokunulmazlığının kaldırılarak yargılanmasının önünün açılması demokrasi ve hukuk namusu adına bir mecburiyettir.

Zillet ittifakı Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde yaşadığı hüsranın sancısıyla ayar ve ölçülerini tamamen kaybetmiştir. Nasıl ki, Gezi Parkı’nda konu ağaç değilse, Akbelen’de de ağaç olmadığı kesindir. Muhalefet partileri sandıkta alamadıkları sonucu sokakları karıştırarak, toplumsal olayları kaşıyarak, bir çatışma iklimi kurgulayarak kestirme yollardan almak istemekte, bu nedenle de provokasyon kuyruğuna girmekte bir sakınca görmemektedir. Takip edilen bu yol yol değildir, sonu da sonucu da muhatapları adına mağlubiyet ve mahcubiyettir. CHP Genel Başkanı’nın etrafı çevrelenmiş, aleyhine olacak şekilde çember gittikçe daralmışken Akbelen’de boy göstermesi başka bir sorumsuzluk ve şuursuzluk örneğidir. İstismar siyasetinin, inkar ve ihanet sarmalının ön kapısı olduğu gibi, bunun faillerine sağlayacağı bir yarar da yoktur.

''Vali Tavlı’nın yanlış yönlendiren açıklaması''

Çevre Mühendisi ve yaşam savunucusu Deniz Gümüşel, YK Enerji ve Muğla Valisi Orhan Tavlı'nın açıklamalarını şu ifadelerle yalanladı.

"Çok ciddi bir dezenformasyon, yanlış bilgi yağmuru altındayız. Vali Orhan Tavlı’nın yanlış yönlendiren açıklamasının ardından YK Enerji de yine yalanlarla dolu bir basın açıklaması yaptı. Türkiye’nin enerjisinin yüzde 15’ini ürettiklerini söylüyorlar, Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası’nın resmî verilerle yaptığı çalışmalarla bu katkının yüzde 1,7’den fazla olmadığı ortaya çıktı. Yalan söylüyorlar. Bu santraller yapılmazsa elektriklerimizin kesileceğini söylüyorlar. İki tane eski ve düşük kapasiteli santral devreden çıktı diye elektrikler kesilmez. Madencilik faaliyetleri sonrasında bozulmuş orman alanlarını rehabilite ettiklerini, zeytin ağaçlarını diktiklerini söylüyorlar. Bu alanlarda YK Enerji tarafından dikilmiş tek bir ağaç yoktur. Gerçek kazanacak, hakikât kazanacak, Akbelen Ormanı kazanacak."

TIKLAYIN | CHP'li Uzun'dan Akbelen için önerge: TBMM Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif ettik